Centergrupp vill förlänga föräldraledighet

En grupp inom Centerpartiet föreslår att föräldrar ska kunna ta ut föräldraledighet ända tills barnen fyller 16 år. Gruppen hoppas att den borgerliga alliansen ska driva frågan i valrörelsen.

Sofia Larsen, centerpartistisk ordförande i utbildningsutskottet, tycker att det finns många tillfällen när föräldrarna kan behöva vara med sina tonårsbarn.

– Till exempel om ens barn skulle få en ganska jobbig tonråsperiod så ska jag kunna finnas där som förälder och stötta mitt barn. Det kan vara dels stöttningen kopplade till skolan, det kan vara att följa med till BUP eller andra delar. Men jag ska också kunna veta att jag har råd, jag har möjlighet, oavsett vilket jobb jag har eller oavsett vilken situation jag själv befinner mig i, så ska jag kunna vara mitt barn nära, säger Sofia Larsen.

Föräldraförsäkringen ger föräldrar rätt att vara lediga från jobbet sammanlagt 480 dagar. I 390 dagar ges rätt till 80 procent av lönen, upp till 26.525 kronor, och de resterande 90 dagarna med 60 kronor om dagen.

Men rätten till ledigt med lön upphör när barnet fyller 8 år och börjar andra klass i skolan. Sedan går det att få tillfällig föräldrapenning, VAB, vård av barn, men bara när barnet är sjukt.

Sofia Larsen ingår i en grupp i Centerpartiet som nu vill att föräldrar ska kunna ta föräldraledigt längre, tills barnen fyller 16.

Reformen ska inte kosta något. Det ska inte bli fler dagar, i stället får föräldrar vara sparsamma med sina föräldradagar.

Sofia Larsen hoppas att partiet stöder idén och att det kan bli en fråga för den borgerliga alliansen att driva i valrörelsen.

Hon tycker att det handlar både om rättvisa och jämställdhet.

– Alla har inte den ekonomiska förutsättningen att kunna ta ledigt för att följa med sitt barn. Det andra är ju att alla har ju inte ett flexibelt arbete där det bara går att man ska följa med sitt barn. Det här är, tycker jag, en rättvisereform och det är också en jämställdhetsreform. Oavsett om du är ensamstående förälder eller om du har ett arbete som inte är flexibelt så ska man kunna använda föräldradagarna för att följa med sitt barn. Oavsett vad det handlar om, säger Sofia Larsen, Centerpartiet.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se