Fortsatt kaotiskt i järnvägstrafiken

I över ett dygn nu har det varit fullt kaos i den svenska tågtrafiken på grund av snöovädret i norra Götaland och södra Svealand. Tåg har suttit fast på spåren och i natt beslutade Banverket att ställa in större delen av tågtrafiken helt och hållet. Även om det börjar lätta lite består problemen.

– Halv tolv går vi på och sedan kom vi till Hallsberg. Där hade tåget innan kört fast, vi blev stående och fick vända. Halv sju i morse kom vi tillbaka hit och har nu blivit ombokade på ett tåg som vi inte vet om det går. Det är kaos, ingen information - jag är vansinnig, säger Emma Löfgren som skulle åka från Stockholm till Skövde i går kväll 19.10.

Många tåg har suttit fast ute på spåren i natt. Och passagerare har klagat på att mat och dryck tagit slut och att informationen varit dålig.

I natt beslutade Banverket att ställa in det mesta av tågtrafiken i norra Götaland och norra Svealand på grund av all snö.

– Där det har fallit mycket snö under gårdagen och i natt är det för mycket snö för att överhuvudtaget kunna köra på vissa banor och på andra att köra på ett säkert sätt, säger Bodil Sonesson på Banverkets presstjänst.

Under morgonen var Banverket ute och röjde och nu har vissa tåg börjat rulla igen, men med stora förseningar och många inställda avgångar. Och det är nästan omöjligt att informera sig om hur tågen går.

– Vi upplever nu ett oerhört tryck på vår webb och i vår kundtjänst via telefon. Där har vi bekymmer, det stämmer, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

Det är så illa att inte ens du kan få information om trafikläget?

– I den akuta stunden är det svårt även för mig, ja.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Samarbete med Radio Stockholm