Tågproblemen fortsätter i dag

Än är inte problemen över för tågtrafiken. Under måndagen ställs trafiken in på alla Stockholms tunnelbanesträckor ovan jord. Och även för pendel- och fjärrtåg blir det under veckan fortsatta störningar, enligt Banverket.

Mitt i natten kom SL:s besked att tunnelbanetrafiken i Stockholm under måndagen ställs in på alla sträckor ovan jord. Sedan sent på söndagskvällen är t-banetågen på ovanjordssträckorna ersatta med bussar.

SL uppmanar resenärer att inte resa under rusningstid på måndagen då det kommer att bli mycket trångt på de bussar och tåg som går.

Många järnvägsstationer var under söndagen fullpackade med resenärer som väntat förgäves på sina tåg på Stockholms Central hittade vi Göran Du Rietz som skulle ha åkt till Åre i morse med familjen.

– Vårt tåg skulle gå halv elva i morse. Efter att tåget skjutits fram i omgångar i tre och en halv timme och vi väl fick kliva på så fick vi reda på att det togs ur trafik. Det var bara att ställa ut grejerna på perrongen igen och hoppas på ett annat tåg men nu har vi gett upp. Vi bokar om och åker på tisdag istället, säger Göran Du Rietz.

Det är just Norrlandstågen som fortfarande inte alls har kommit igång. Annars börjar trafiken nu rulla igen enligt Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

– Det rullar, men det rullar med förseningar och det finns linjer där trafiken inte är igång. Trafiken över Nyköping och till Eskilstuna, Karlstad och Göteborg fungerar inte heller, säger Magnus Andersson.

I morgon måndag är det många som ska till sina arbeten, hur ser prognosen för trafiken ut då?

– Blir inte vädret sämre så kommer det att rulla tåg, i princip enligt tidtabellen men det kommer att finnas inställda turer och det kommer sannolikt att finnas linjer som inte har öppnats till i morgon, säger Magnus Andersson.

Enligt Banverkets pressjour fungerar pendeltågstrafiken i Stockholm och Göteborg redan men trafiken är gles.

Det kommer att dröja innan de flesta trafikanter här på Stockholms Central och på andra stationer runt om i landet kommer i väg dit de ska.

Många resenärer har klagat på dålig information, att man bara får reda på tio minuter, en kvart, i taget hur trafiksituationen ser ut det går inte att undvika enligt Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

– Vi försöker att inte ha det så, att man får besked som flyttas framåt i tiden men samtidigt så är det svårt att vara väldigt specifik för en lång tid framåt. Det är ett väldigt stört läge och det kan ändra sig snabbt. Det ligger i sakens natur, säger Magnus Andersson.

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se