Dimmorna kring Arctic Sea-kapningen på väg att skingras.

Pengabråk bakom kapning av Arctic Sea

Det var bråk om pengar som gjorde att lastfartyget Arctic Sea kapades utanför Öland i somras. Det tror den finländska Centralkriminalpolisen som utreder kapningen. Enligt nya uppgifter krävdes rederiet på omkring 15 miljoner kronor för att släppa fartyget.

Arctic Sea ägs av ett maltesiskt bolag som i sin tur ägs av ett finländskt rederi som drivs av en rysk medborgare numera bosatt i Schweiz. Och polisen tror att det kan vara någonting i hans affärer som utlöste kapningen.

– Det kan naturligtvis bli schismer i affärerna. Det kan uppstå skuldförhållanden och det kan uppkomma vad som helst som sedan utlöser en sådan här händelsekedja och det är vår utgångspunkt i det här fallet, säger förundersökningsledaren Rabbe von Hertzen vid Centralkriminalpolisen i Helsingfors till tv-kanalen Nelonen i Finland.

Arctic Sea som var på väg från Finland till Algeriet med en trälast kapades i Östersjön utanför Öland den 24 juli förra året och försvann. Inte förrän i mitten av augusti upptäcktes Arctic Sea igen utanför Kap Verde-öarna i Atlanten där hon bordades av den ryska marinen.

Men det har hela tiden varit oklart varför fartyget kapades. Vad hade Arctic Sea ombord som var så intressant? Och det spekulerades om vapenlaster, om missiler på väg till Iran, ja, till och med om kärnvapen.

Men enligt den finländska polisen är det sannolikt en ekonomisk tvist där redaren är inblandad som ligger bakom. Och enligt dom nya uppgifterna finns ett utpressningssamtal inspelat på band. Rederiets ägare skall då ha krävts på omkring 15 miljoner kronor. Men han har flyttat från Finland till Schweiz och polisen har inte lyckats nå honom där.

I Ryssland har åtta personer åtalats för kapningen av Arctic Sea.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".