Stannar på marken under veckan. Foto: Daniel Roland/Scanpix

Flygstrejk inledd i Tyskland

Vid midnatt måndag inledde piloterna vid tyska flygbolaget Lufthansa sin strejk. Aktionen kommer att störa flygtrafiken i hela Europa den här veckan, inte bara i Tyskland.

Lufthansa ställde om till nödtidtabell i natt. Bara en tredjedel av flygen väntas kunna lyfta under de fyra dygn som piloterna strejkar. 

I Tyskland blir det svårt att resa de här dagarna. Andra flygbolag är överbokade, tågen likaså, och det lär blir trångt även på motorvägarna. Lufthansas internationella flyg berörs också av strejken.

Strejken handlar inte om högre löner i första hand. Piloterna kräver garantier av sin arbetsgivare att flygningar inte läggs över på dotterbolag, där piloterna har sämre betalt.

Ett av dotterbolagen är German Wings.

Lufthansa är vid sidan av Air France Europas största flygbolag och gjorde också stora vinster före den ekonomiska krisen. Men nu sviktar lönsamheten. Affärsresenärerna har blivit återhållsamma och åker ekonomiklass istället för business. Och konkurrensen från lågprisbolagen är hård.

Lufthansa har beräknat uteblivna biljettintäkter under de fyra strejkdygnen till motsvarande en miljard svenska kronor.

Per Eurenius Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista