Lever som han lär?
Sydafrika

Ny skandal skakar ANC

I Sydafrika har en ny skandal seglat upp kring regeringspartiet ANC. Nu är det ledaren för ANC:s ungdomsförbund Julius Malema vars företag vunnit en rad upphandlingar med regeringen.

Bara mellan 2007 och 2008 har fler än 20 regeringskontrakt, värda mellan motsvarande en halv och 40 miljoner kronor gått till företag som ägs av ANC:s ungdomsledare Julius Malema, enligt tidningen Sunday Times.

Detta trots att president Jacob Zuma ofta upprepar att hans regering ska bekämpa korruption i upphandlingsprocesser.

Den 28-årige Julius Malema är en kontroversiell politiker som till och med blivit åtalad för sina verbala påhopp. Och han är en av president Zumas främsta försvarare.

ANC:s ungdomsförbund står långt till vänster och Malema har talat sig allra varmast för en nationalisering av företag och särskilt den lukrativa gruvnäringen.

Men nu anklagas han för att tala i egen sak. För att det kan bli lättare för ANC-ledare som ofta också är affärsmän, att vinna affärskontrakt, om staten äger företagen.

Att ANC:s ledarskikt lever sina liv mycket långt ifrån den till största delen fattiga väljarkåren är väl känt men inte förrän nu har dubbelmoralen och ANC-ledaren Malemas exklusiva livsstil granskats i tidningsartiklar. Han klär sig dyrbart och äger en villa värd 3,6 miljoner, och en annan miljonvilla och även om han på pappret bara äger en enda bil så har han setts köra tre andra lyxbilar som dock är skrivna på andra personer.

Hans lön som ungdomsledare är bara 20 000 kronor i månaden.

ANC förnekar anklagelserna om att partiet skulle tala med kluven tunga.

ANC:s talesman Brian Sokutu säger till tidningen Mail & Guardian att Malema inte är minister och därför inte bryter mot några regler genom att vara affärsman.

Margareta Svensson Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista