Rajendra K. Pachauri, internationella klimatpanelens (IPCC) ordförande. Foto: Tariq Mikkel Khan/Scanpix.

Växande kritik mot FN:s klimatpanel

Nu växer kritiken mot FN:s klimatpanel IPCC bland världens ledande klimatforskare.

Presidenten för USA:s vetenskapsakademi, Ralph Cicerone, säger att IPCC:s ledning inte gjort tillräckligt för att vinna tillbaka förtroendet efter avslöjandena om felaktiga fakta och att personer i ledningen kan behöva bytas ut.

– Jag tror att allmänheten behöver se kraftfullare handling. Avgörande förändringar i hur IPCC är uppbyggt, kanske också när det gäller personer i ledningen. säger Ralph Cicerone,

Ralph Cicerone har ett förflutet som chef för klimatforskningen på två tunga amerikanska universitet och som nuvarande president för USA:s National Academy of Sciences är hans röst inflytelserik.

Han var en av deltagarna då man i all hast dragit ihop ett seminarium på den stora vetenskapskonferensen AAAS i San Diego, för att diskutera den förtroendekris för klimatforskningen som uppstått.

En rad av världens tyngsta klimatexperter deltog och budskapet var att allmänheten kan lita på klimatforskarna - de felaktigheter som avslöjats är undantag.

Samtidigt uttryckte flera av dem i samtal med Ekot ett missnöje med IPCC:s ledning, som man anser är för svag och inte gör tillräckligt för att vinna tillbaka förtroendet.

Krisen började med det så kallade "Climategate" i höstas. E-post som skickats mellan olika klimatforskare läckte ut och innehållet i den tolkade en del som att fakta hade manipulerats. Det förnekas av forskarna själva och av flera andra bedömare.

Efter årsskiftet har dessutom faktafel i IPCC:s senaste rapport konstaterats, och klimatpanelen tvingades för några veckor sedan be om ursäkt för det.

Det här har lett till att opinionen har förändrats i klimatfrågan säger Ralph Cicerone, och det är allvarligt eftersom det kommer att göra det svårare att få med folk på att förändra sina liv på det sätt som behövs för att stoppa den globala uppvärmningen, fortsätter Cicerone.

– Jag tror att skadan är betydande eftersom den allmänna opinionen har förändrats. Nu präglas den av misstroende, av motsatsen till förståelse för att vi står inför allvarliga problem med klimatet.

Mona Hambraeus, AAAS-konferensen i San Diego
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".