Varning för landssorg!

"Om vi skulle vinna guld i alla grenar under OS, men missa hockeyguldet, så betyder de andra ingenting". Så skrev en kanadensisk krönikör, halvt på skämt och halvt på allvar, inför OS. Nu börjar kanadensarna oroa sig, förlust mot USA ikväll, som vann med 5-3. "Landet är i chock", sa en av kanadensisk TVs expertkommentatorer direkt efter matchen. Överdrivet, Kanada kan fortfarande vinna turneringen men det blir nu en längre och krångligare resa mot det hett eftertraktade hockeyguldet. Och att förlora mot USA gör alltid ont i den kanadeniska hockeysjälen. Det kommer vara betydligt deppigare på stan ikväll och polisen befarar att missnöjda kanadensiska supportrar ska ställa med bråk, det har hänt förr. Det må vara ett vänligt land, men inte när det gäller hockey.

Och hemmanationen är inte nöjd med medaljutdelningen hittills under OS, målsättningen var att bli bästa nation, men inte nog med att det inte ser ut att lyckas, det är dessutom storebror i söder, USA, som dominerar medaljtabellen hittills. Och hockeyförlusten mot amerikanerna är ytterligare salt i det såret.

Själv njöt jag tidigare idag av att på plats se Ryssland besegra Tjeckien. Vilken stämning!!! Ryssarna dominerade både på läktaren och på isen, en föraning om hur det kommer vara när Sotji står som värd för nästa vinter-OS, 2014.

Anders Ask, anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista