Ministrar röstades bort i Afghanistan

I Afghanistan är den USA-ledda offensiven i Helmand-provinsen inne på andra veckan, målet är att införa bättre styre i områden som erövrats från talibanerna. Samtidigt rasar en kontrovers kring varför parlamentet i huvudstaden Kabul nyligen röstade nej till de flesta av regeringens ministrar.

Den svensktalande kommunikationsministern Amirzai Sangin är en av dem som denna vecka kan tvingas lämna sitt jobb.

– Det kom som en chock för mig, säger Afghanistans kommunikations- och it-minister Amirzai Sangin om att parlamentet röstade nej till inte bara honom utan 16 andra ministrar också.

Jag hör flera afghaner säga att Sangin, som en gång var flykting i Sverige och sen gjorde karriär inom Televerket, haft rykte som en av de mest kompetenta ministrarna, som under flera år översett en massiv uppbyggnad av mobilnätverk och bredband i Afghanistan, något som kommit miljoner vanliga afghaner till del. Många trodde att parlamentet överväldigade skulle godkänna honom.

– Jag förväntade att jag skulle få en stor mängd röster i parlamentet, säger Sangin.

I stället röstade över 100 parlamentsledamöter emot honom. Afghanska medier är fulla av spekulationer om varför Sangin och en del andra ministrar med rykte som kompetenta och okorrupta fick sparken av parlamentet. En del tror det var ett alltmera oberoende parlament som ville ge kontroversielle presidenten Hamid Karzai en näsbränna. Andra har mörkare förklaringar.

– Vi rör oss inte i riktning mot ett amerikanskt eller västeuropeiskt system, utan mot en maffialiknande ekonomi som den i Ryssland, där affärsintressen och politiska intressen bildar allianser, säger politiske analytikern Haroon Mir.

Han säger att ärliga ministrar riskerar att förkastas av parlamentet när ledamöter mutas av affärsintressen. Sangin kan inte säga säkert vad som låg bakom att han röstades bort, han är bedrövad om det beror på korruption bland parlamentsledamöter.

– När det finns korruption på den nivå att parlamentsledamoter och ministrar förhandlar om röster och betalar för röster, om det bekträftas att det är sant, då är det en väldigt stor besvikelse för vårt Afghanistan.

Just nu är han tjänsteförrättande minister, men vilken dag som helst kan ordern komma att han måste flytta ut ur sitt kontor i centrala Kabul.

– Jag hoppas att jag ska kunna fortsätta bidra till utvecklingen i vårt land. Om inte som kommunikationsminister så i någon annan sektor, säger Amirzai Sangin.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se