Tågtrafiken lamslås av kyla och snö

Uppdaterad: 07:52
I dag kommer stora problem att drabba bland annat Stockholms kollektivtrafik där all tunnelbanetrafik som går ovan jord ställs in. SJ varnar också för stora problem. Ett tåg på väg till Östersund fastnade i dag utanför Gävle och resenärerna körs tillbaka till Stockholm.

Den fallande snön fortsätter att ställa till problem. På SL:s hemsida uppmanas resenärer att stanna hemma eller åtminstone undvika rusningstrafik. All tunnelbanetrafik ovan jord är inställd i Stockholm, och ersätts bara med buss i begränsad omfattning. Pendeltågen går var femtonde minut.

Tågtrafiken fortsätter att dras med förseningar och inställda tåg. Drabbade områden är Östergötland, Stockholm och Gävle. I Hallsberg står tågtrafiken helt still nu på morgonen.

– Kyla och växlar som inte fungerar och snö behöver forslas bort.  Och lokskador blockerar för andra tåg. Det går inte, säger Ulf Söderberg, operativ chef på Banverket i Hallsberg.

Enligt Banverket är de flesta linjerna snöröjda, men det blir reducerad trafik. Enligt Tommy Jonsson, chef för leveransdivisionen på Banverket, håller problemen i sig hela veckan.

– Vi måste nog be resenärerna själva att ta reda på väldigt mycket om situationen med just det tåg man har tänkt att åka med. Man får följa de här mobiltjänsterna eller webbsidorna för att skaffa sig en kunskap kring detta.

Tidigare i dag evakuerades ett tåg som var på väg mot Östersund och resenärerna tvingas vända tillbaka till Stockholm.

– Vi har drabbats av att ett tåg på väg mot Östersund och Storlien har fått ett tekniskt fel på loket utanför Gävle och vi måste evakuera det tåget och ta tillbaka reseärerna till Stockholm dessvärre, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

Enligt Banverket är det många tågsträckor som inte är öppna för trafik än, på grund av att det är för mycket snö som ligger på spåren.

SJ:s största problem är att tågen inte startar på grund av kylan, även lokala växlar orsakar bekymmer. De räknar med en besvärlig dag.

– Vi får vara inställda på att det blir en rätt så stökig måndag med inställd trafik, säger Magnus Andersson på SJ:s pressjour.

Värst drabbade områden är Stockholm, Östergötland och Gävle, även Hallsberg. SJ uppmanar alla sina resenärer att gå in på SJ:s hemsida innan avresa.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se