Bristen på information upprör många resenärer. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

SJ kritiseras av strandsatta resenärer

Uppdaterad: 12:30
Vintervädret gör att problemen med tågtrafiken fortsätter. Efter en urspårning i Hallsberg står all trafik mellan Stockholm och Göteborg stilla sedan och även på andra håll är det inställda eller försenade tåg. Samtidigt växer kritiken mot SJ.

I Hallsberg är många resenärer irriterade.

– Det konstiga är att de inte kan ordna bussar. Sedan skyller de på väglaget. På stora vägen finns det inga problem i dag inte. Det är alldeles fel.

– Jag tycker att de kan sätta in flera bussar, men det gör de inte.

Har du fått någon information när du sitter här?

– Ja, att tågen är inställda.

På många håll har tågen börjat rulla igen efter helgen, om än med förseningar och glesare turer.

Det stora problemet är just nu Hallsberg där en urspårning på grund av kylan satt stopp för all trafik, bland annat mellan Stockholm och Göteborg tills vidare.

– Det är maximal otur att ett tåg spårade ut just i Hallsberg som är järnvägens hårdknut. Det ställer alltså till problem på hela sträckan Stockholm-Göteborg, säger Niklas Härenstam på Banverket.

– Annars var läget någorlunda hyfsat fram till 5.30 i morse. Men det här slog sönder trafiken.

Även om det nu handlar om en extrem vädersituation där Banverket haft svårt att hålla banorna öppna så drabbas SJ av resenärernas växande ilska för hur man agerar i kaoset, till exempel brist på information eller att det saknats beredskap med mat och dryck nr tågen blivit stående i timmar ute på linjerna.

För SJ är den här vintern den hårdaste prövningen på många år, där resenärernas förtroende ligger i vågskålen, men just nu vill inte bolaget svara på några frågor om sitt agerande utan hänvisar till en presskonferens med vd Jan Forsberg i eftermiddag.

Det som gäller tills vidare är att man själv som resenär måste vara aktiv att söka information om tågen via webben eller kundtjänsten, säger presschefen Dag Rosander.

– Att man tänker på det innan. Man kan inte förutsätta att ens tåg kommer att gå för det kommer inte att vara så nu på grund av den situation som råder. Vi väntar på att spåren ska bli röjda där ute så vi varken kan eller får köra alla tåg som vi vill just nu, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Samarbete med SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".