Eleverna hemma när skolorna skottas

Uppdaterad: 16:36
Helgens snöoväder har ställt till stora problem i för tåg och t-banor och har också gjort att åtskilliga skolor i Sydsverige hållit stängt i dag och tusentals elever fick stanna hemma. Det gäller till exempel på Tjörn.

På Tjörn är alla förskolor och grundskolor stängda i dag eftersom säkerheten för eleverna inte kan garanteras eftersom nödutgångar blockeras och snömassor hänger ner från taken över skolornas entréer.

– Det är så mycket snö på skolgårdarna och på taken så vi kan inte garantera barnens säkerhet. Vi behöver den här dagen på oss att röja, säger Berit Swanström förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen på Tjörn.

– Vi har folk ute på alla ställen, både för- och grundskolor som skottar snö så att det går att öppna dörrar och få bort risken med att det ramlar ner snö från taken, säger Berit Swanström.

Det skottas överallt i dag, med alltifrån frontlastare och snöslungor till vanliga skyfflar och spadar, så också här på Tjörn där totalt sju förskolor och nio grundskolor är stängda i dag med sammanlagt 2 000 förskolebarn och grundskoleelever.

För även om det slutade snöa här i går, så har tiden inte räckt till för att få bort all snö vid skolorna, trots att extrapersonal kallats in.

Räddningschefen Carl-Ian Bissmark säger att det är mycket allvarligt eftersom snön blockerat viktiga utrymningsvägar på skolorna.

– Snön har lett till att förutsättningarna för att utrymma på ett säkert sätt vid händelse av brand eller annan fara då man ska ta sig ut genom nödutgångarna. Nu ligger det drivor med snö utanför. Det skulle vara en katastrof om det händer någonting och då skulle inte jag vilja vara den som inte hade kontrollerat de här nödutgångarna.

– Det ska vara säkert att ta sig ut ifrån en byggnad om något händer.

Vad gör ni under dagen i dag?

– Vi har satt in allt folk vi bara kan sätta in som har händer och en skyffel för att säkra alla nödutgångar och å bort all snö som hänger över tak och ingångar. V måste också få bort istappar som kan skapa problem och skada barnen, säger Carl-Ian Bissmark räddningschef på Tjörn.I Stockholm var läget så pass
besvärligt att SL, Stockholms lokaltrafik, valde att gå ut med den mycket ovanliga uppmaningen till sina resenärer att helt enkelt stanna hemma i dag, om det gick. I stort sett alla spårbunden trafik påverkades - inställda tunnelbanor och betydligt färre pendeltåg i trafik har lett till stora svårigheter att ta sig fram för stockholmarna.

Långa, timslånga bilköer längs infartslederna till Stockholm gjorde det inte lättare att ta sig fram, kantade av bilar och lastbilar som blivit stående på grund av kylan - 20 grader. Taxibolagen i Stockholm har haft fullt upp berättar taxichauffören Kumars Daghestani som jobbat sedan tidigt i morse.

– Det har gått väldigt sakta och en av mina kunder lämnade bilen. Hon gav upp.På bussterminalen i Göteborg
skadades en person lindrigt av fallande is sedan ett takfönster gett vika och fick isklumpar att störta ned mot ett av fiken. Och för att ha kunna ha bättre beredskap inför eventuella större olyckor på grund av snömassorna har räddningstjänsten i Halmstad under eftermiddagen inrättat en så kallad snöstab.

Men helgens snöoväder har inte enbart fått negativa konsekvenser. I Brålanda öppnade invånarna sina hus och hem och kyrkor sedan uppemot 100 danska och tyska skidturister blivit strandsatta i snöstormen.

Ingegerd Pettersson låste upp dörrarna till Brålanda församlingshem.

– De sov i stora salen och i de andra små salarna och i källaren. Det var en massa människor som kom hit med madrasser, täcken och kuddar. Det kändes gott att få vara medmänniska på riktigt, säger Ingegerd Pettersson.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Maria Gustafsson
maria.gustafsson@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler