En tredjedel av återkraven polisanmäls.

En miljard tillbaka till Försäkringskassan

Försäkringskassans ökade kontroller gav närmare en miljard kronor i form av återkrav och besparingar förra året. Men verksamhetschefen Joakim Jarnryd vänder sig mot att använda begreppet fusk.

– Jag tycker att det finns en stor risk med att prata om fusk. Det är därför vi väljer att prata om felaktiga utbetalningar.

Vad finns det för risk?

– Risken finns att man känner sig dömd på förhand. Det är därför vi kallar det kontrollutredning. Det är egentligen bara i de fall där vi går in med en polisanmälan som vi anser att det är ett medvetet fel, säger Joakim Jarnryd.

Av de närmare 24 000 kontrollutredningar som Försäkringskassan avslutade förra året ledde 4 000 till ett återkrav. En tredjedel av återkraven ledde till en polisanmälan, och rörde sig om medvetna fel från allmänheten.

Resten, alltså majoriteten av återkraven, ansågs vara omedvetna fel, men pengarna krävs ändå tillbaka.

Försäkringskassan tittade också på mer komplexa förmåner som sjukpenning och sjukersättning förra året, ärenden som tar längre tid att utreda.

Tidigare har Försäkringskassan bland annat granskat tillfällig föräldrapenning vid vård av sjukt barn.

Utredningar som ledde till polisanmälningar var 1 400 förra året, vilket var 300 färre än året innan.

Joakim Jarnryd menar att minskningen beror på att Försäkringskassan höjt kvaliteten och ökat träffsäkerheten och därför kan ge polisen bättre underlag att bearbeta vidare med. Tidigare har nämligen knappt 20 procent av polisanmälningarna lett till fällande domar.

– Både att vi analyserar behovet av att jobba utifrån riskanalyser, utifrån riktade kontroller och naturligtvis att våra kollegor i landet som jobbar med de här frågorna har blivit effektivare.

Totalsumman för hur mycket pengar Försäkringskassan kräver tillbaka för förra året är drygt 350 miljoner kronor.

Kassan bedömer också att kontrollutredningarna lett till fler avslag, indragningar och nedsättningar av ersättningar med närmare 580 miljoner.

Tillsammans blir det närmare en miljard kronor.

Men Joakim Jarnryd menar, trots den höga summan, att det inte sker så mycket fel vid utbetalningar jämfört med andra länder.

– Om man ser internationellt är det inte så mycket fel i Försäkringskassan. Om man jämför med andra länder ligger spannet på felaktiga utbetalningar någonstans mellan 3 och 9 procent, medan Försäkringskassan ligger på runt 4 procent i felaktiga utbetalningar, enligt de beräkningar vi har gjort tidigare. Så även om det låter som mycket pengar ligger Försäkringskassan internationellt sett rätt bra till, säger Joakim Jarnryd.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista