Kaos i Stockholms kollektivtrafik

Stockholm vaknade upp med runt 20 minusgrader, drivor av snö och en uppmaning från SL, som sköter lokaltrafiken, att stanna hemma i dag för den som hade möjlighet. Morgonen har varit besvärlig, inte minst för skolbarnen.

Anna Sjöberg går i klass 9 på Adolf Fredriks skola i centrala Stockholm och för henne tog det i dag två timmar att åka från hemmet i Bromma till skolan.

– Först åkte jag spårvagn till Alvik och därifrån gick inte tunnelbanan. Jag väntade på bussarna men det var så mycket folk och bussarna kom inte så då tog jag tvärbanan till Gullmarsplan och därifrån tunnelbanan till Rådmansgatan.

Hur lång tid tog din resa?

– Två timmar ungefär.

I Adolf Fredriks skola i centrala Stockholm går barn från hela Stockholmsområdet. Här har det märkts att vintervädret ställt till problem för kollektivtrafiken.

I Anna Sjöbergs och Jessica Bleys klass är det många som saknas i dag.

– Det verkar inte ha gått så bra eftersom bara halva klassen är här, säger Anna Sjöberg.

– Många är inte här överhuvudtaget eftersom de inte orkar åka in, säger Jessica Bley.

Det är Storstockholms lokaltrafik, SL, som sköter kollektivtrafiken i Stockholms län. Under morgonen har det varit stora störningar i all spårbunden trafik men också i busstrafiken. Den spårbundna trafiken har varit mest drabbad.

För att få ordning på läget har man till och med plockat in ett gammal vedeldat snöröjningsfordon från Spårvägsmuseet, berättar Maria Adolfsson, pressekreterare på SL.

– Vi har plockat fram gamla röjningsfordon som vi använder på Roslagsbanan. Det är en gammal vedeldad sak som går ute på Roslagsbanan för att hålla den banan så körbar som möjligt.

Situationen i kollektivtrafiken har varit så svår i dag att SL till och med har uppmanat de som kan att stanna hemma idag.

Men att stanna hemma var aldrig ett alternativ för Oskar Uggla, lärare på Adolf Fredriks skola, även om problemen med kollektivtrafiken gjorde att det tog 3,5 timmar för honom att komma till jobbet.

– Framförallt är det skönt att komma in i värmen för det är rätt kallt ute. Jag håller på att tina fortfarande. Sedan får man ta det för vad det är och bara köra på.

Hur tror du att det går i eftermiddag när du ska hem?

– Det vill jag inte tänka på. Det får lösa sig.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se