Elpriset går mot nya rekord

Uppdaterad: 16:44
Den stränga kylan och brist på el har gjort att elpriset i dag rusade på elbörsen Nordpool. Det här kommer att märkas på februariräkningen för landets elkunder, särskilt för alla med rörligt elpris.

Ett elbolag som rekommenderar just rörligt elpris är Telge Energi, men bolagets vd Johan Öhnell anser ändå inte att kunderna ska binda priset.

– Jag ger rekommendationen att ha kvar det rörliga elpriset. De här höga priserna vi ser nu, som är beklagliga, de är på grund av att det är extremt kallt ihop med de här kärnkraftsproblemen. Vintern kommer att gå över och vi kommer att ha en god tillgång på el under resten av året.

Det känns inte lite konstigt att rekommendera rörligt elpris med tanke på hur läget är?

– Nej, det gör det inte eftersom det är tillfälligt. Det är naturligtvis inte bra att binda sitt elpris när det är ett så här extremt läge som det är just nu.

Den stränga kylan kombinerat med att stora delar av kärnkraften inte är i drift och låga nivåer i de stora vattenmagasinen fick elpriset på elbörsen Nordpool att rusa i morse.

Också sett till genomsnittspriset under februari ligger elpriset nu klart högre än priset i december och i januari.

Uppskattningsvis hälften av landets elkonsumenter har ett rörligt pris eller saknar avtal. Främst är det de som kommer att drabbas, och värst blir det för villaägare som har eluppvärmt hus. Där kan februariräkningen bli upp till 3 000 kronor högre jämfört med februari förra året – en fördubbling.

– De som har rörligt pris kommer att märka det både i form av högre förbrukning på grund av kylan och på att spotpriset har varit väldigt högt, säger Sigge Eriksson som är chef för privatmarknad på Vattenfall.

Så det blir en ännu saftigare nota än den i januari?

- Ja. Och min bedömning är att vi kommer att ha höga priser även en tid framöver. Jag tror att vi kommer att ha höga priser under våren.

Det kommer att fortsätta på den här nivån?

– Nej, inte på den här nivån, men vi kommer att ha höga priser därför att den hydrologiska balansen är svag. Om även kärnkraften kommer igång tror jag att vi kommer att ha en prispåverkan som gör att det är höga priser.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista