Storförlust för Transatlantic

Västsvenska rederiet Transatlantic redovisade i dag en storförlust för förra året. Rapporten fick rederiets aktiekurs att rasa på Stockholmholmsbörsen och tillförordnade vd:n Stefan Eliasson är långt ifrån nöjd.

– Vi har lämnat en rapport som är en av de sämre vi gjort någonsin. Vi kan inte påstå att det går bra för Transatlantic. Vi gör en förlust på dryga 200 miljoner för innevarande år och det är naturligtvis inte ett acceptabelt resultat, säger han.

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot Transatlantic som bland annat ägnar sig åt att frakta basindustrivaror över Östersjön. Under sista kvartalet 2009 var faktiskt förlusten 25 procent av företagets hela omsättning.

Under förra året sa Transatlantic upp ett 50-tal av sina anställda och för att spara ytterligare pengar tog rederiet två av sina totalt 38 fartyg helt ur trafik. Ändå blev det en helårsförlust på 276 miljoner kronor före skatt.

För att få företaget på fötter igen ska Transatlantic i år ytterligare minska sin fartygsflotta genom att lämna tillbaka sex inhyrda fartyg.

Däremot räknar tillförordnade vd:n inte med fler varsel bland de nu knappt 1 100 anställda.

– De fartyg vi har kvar kommer vi ha större möjlighet att sysselsätta på en lönsam nivå, säger Stefan Eliasson.

Dessutom är det så att Transatlantic just nu tjänar på den ganska extrema vintern. Rederiet är stort inom isbrytning, bland annat isbrytning med koppling till olje- och gasutvinning i arktiska områden, men även här på närmare håll.

– Dels har vi våra tre isbrytande fartyg inne i Östersjön och vi har en bra inkänning för de fartygen. Vi ser också en fördel inom industriell sjöfart av isläget som sådant eftersom alla våra fartyg är isklassade.

Men trots isläget har dagens förlustrapport fått Transatlantics börskurs att rasa. Vid 12-tiden hade aktien tappat 12 procent av sitt värde på Stockholmsbörsen.

Där finns numera bara ytterligare ett större rederi börsnoterat; Concordia Maritime, som redovisar sitt årsbokslut i morgon eftermiddag.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista