Turkiet

Militärer misstänks ha planerat kupp

Uppdaterad: 16:47
I Turkiet har myndigheterna gripit över 40 personer som misstänks ha varit inblandade i planer på att störta regeringen genom en militärkupp. Flera av de gripna uppges vara högt uppsatta militärer.

Gripandena i Turkiet idag skulle kunna beskrivas som den senaste vändningen i en lång politisk maktkamp mellan det muslimska regeringspartiet AKP och den sekulära eliten inom militären och rättsväsendet.

Bland de gripna denna gång uppges finnas de före detta cheferna för armén, flygvapnet och marinen plus ytterligare ett flertal högt rankade officerare, både pensionerade och fortfarande arbetande. De grips för att de misstänks ha varit delaktiga i en hemlig konspiration, kallad operation Slägga.

Konspiratörerna ska ha smitt planer på att placera ut bomber i moskéer och samtidigt även provocera Grekland att skjuta ned ett turkiskt stridsflygplan. I det kaos som ofrånkomligen skulle följa på sådana händelser var planen att hävda att regeringen var oförmögen att hantera situationen, och på så vis bana väg för ett militärt maktövertagande.

Det hade i sådana fall inte varit det första av sitt slag i Turkiet: Den mäktiga turkiska militären har sedan 1960-talet antingen störtat eller tvingat bort fyra regeringar från makten, senaste gången det hände var 1997.

Gripandena i dag kommer efter en vecka av politisk oro i Turkiet, sedan en åklagare som granskat islamistiska grupperingar, anklagats och gripits för delaktighet i en annan liknande konspiration mot regeringen, kallad Ergenekon.

För närvarande pågår rättegångar mot ett stort antal högt uppsatta personer inom det sekulära etablissemanget för delaktighet i den konspirationen.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se