Många minns undanstoppade pengar

Sveriges avtal om informationsutbyte med skatteparadis gör nu att allt fler svenskar hör av sig och berättar om pengar som är undanstoppade utomlands. Det märks en klar ökning sedan årsskiftet, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket.

– Vi har fått flera nu som kommit in efter årsskiftet. Det är en klar ökning på dem som rättar självmant nu. Jag tror vi har en 80-90 fall som kommit in och anmält att man har pengar utomlands, säger Jan-Erik Bäckman.

Under 2009 så slöt Sverige avtal om informationsutbyte med flera nya länder som ofta går under epitetet skatteparadis. Bland de senaste var till exempel Jersey och Caymanöarna.

Men Skatteverket får inte fiska brett efter information, utan måste veta vad och vem de letar efter. Det vanligaste är att Skatteverket fått fram information via kontokort utställda av utländska banker.

Sedan 2006 har Skatteverket i ett projekt med fokus på just pengar som är undangömda utomlands, tagit in 2,7 miljarder kronor i skatter och skattetillägg.

Skatteverket gick också i slutet av förra året ut och förklarade att det går att själv höra av sig och berätta att man har pengar undanstoppade utomlands, som man hittills inte tagit upp i deklarationen. Och sedan årsskiftet så är det en markant ökning av antalet svenskar som gör det. Hittills i år är antalet uppe i 80-90 stycken.

Fördelen för den som själv hör av sig, är att man slipper skattetillägget som man måste betala om man fastnat i en av skatteverkets kontroller. Jan-Erik Bäckman igen:

– Det som händer är att man inte drabbas av skattetillägg i så fall, utan man har gjort en självrättelse.

Det betyder att man måste betala skatt, men slipper bestraffning?

– Ja, det är rätt, säger Jan-Erik Bäckman, analyschef på Skatteverket.

Pär Ivarsson
par.ivarsson@sr.se