Ministern vill utreda takras

De senaste dagarnas många takras har nu fått den ansvarige ministern Andreas Carlgren att reagera.

– Det är naturligtvis oacceptabelt när tak rasar och det dessutom är lokaler som stängs av på grund av rasrisk. Även om det är så att fastighetsägarna har det akuta ansvaret och byggherrarna ansvaret för konstruktionen så kommer jag nu att kalla till mig de ansvariga myndigheterna för att reda ut vad det är som inte fungerar, säger Andreas Carlgren.

Vad kommer du att vara beredd att vidta för åtgärder?

– Nu får vi gå igenom med Boverket och se om det krävs antingen bättre regler eller bättre tillsyn.

Under de senaste dagarna har flera tak gett vika under snömassorna, och rädslan för nya ras har gjort att skolor, idrottshallar, affärer och företagslokaler utrymts på flera håll i dag.

I Göteborg stängdes alla sporthallar, i Jönköping spärrades delar av en galleria av och i Nyköping blir 20 0000 hushåll utan post eftersom postterminalen inte bedömdes som säker.

– Personalen i morse var oroliga för att taket skulle ramla in, så gemensamt kom vi fram till att vi inte kunde garantera personalens säkerhet, säger Postens distriktschef Håkan Blomstrand.

Senast i morse rasade ett svinstall söder om Lidköping, och Boverket har gått ut med uppmaningen att alla som är oroliga ska låta inspektera sina tak.

Göran Björk är fortbollstränare i Borås. I lördags gav taket vika och rasade in när han tränade ett pojklag i Lundbyhallen. Alla klarade sig, men han säger i dag så här om det som hände:

– Det har varit mycket tankar efteråt om vad som kunde ha hänt. Vi samlade våra grabbar i går och hade ett snack så att alla fick prata av sig om den här traumatiska situationen som var. Scenariot hade kunnat varit att de hade fått sitta i kyrkan och haft minnesstund i stället.

Miljöminister Andreas Carlgren igen:

– Människor ska inte behöva oroa sig för sådant här. Vi har ett sådant regelverk och vi har ett sådant ansvar för tillsyn att de sakerna inte ska behöva hända. Därför krävs nu att fastighetsägare tar det ansvar de har för skottning i det här akuta läget. Men det kommer också att behöva följas upp, det ansvaret som byggherrar har.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se