SJ skyller kaoset på regeringen

Uppdaterad: 22:01
Problemen med inställda och försenade tåg har fortsatt i dag. Fortfarande i kväll står trafiken på västra stambanan stilla sedan ett tåg spårade ur vid Hallsberg i morse. Enligt Banverket kommer två spår att kunna öppnas där i kväll. I morgon ställer SJ in vartannat X2000-tåg mellan Stockholm-Göteborg och STockholm-Malmö. Enligt SJ har vart tredje tåg skadats av snö och is, och bolagets ledning bemötte i dag den växande kritiken mot hur trafikproblemen hanterats.

SJ:s vd Jan Forsberg är själv inte nöjd med bolagets insats.

– Nej, det kan jag absolut inte vara. Vi kan se att under den här typen av förutsättningar så räcker inte vi som organisation till vilket vi beklagar väldigt mycket.

– Vi räcker inte heller till när det gäller att hantera alla resenärer individuellt så som människor önskar sig. Ingen kunde vara mer ledsen för det än jag, samtidigt är det så att vi inte kan göra mer än det bästa av situationen och försöka att räcka till så långt vi kan.

– Det är precis det som vi försöker med för närvarande.

Bland annat informationen kunde ha skötts bättre, menade SJ-ledningen när man i dag kallade till presskonferens efter en av de värsta tåghelgerna på många år, med strandsatta resenärer på stationer och i stillastående tåg.

Kapaciteten räcker helt enkelt inte till under så pass extrema förhållanden, menar Jan Forsberg.

Samtidigt fortsatte problemen för många resenärer. På stationerna i Gävle och Karlstad fanns i dag många missnöjda resenärer.

– Man tycker att de kunde hantera det lite bättre. I går försökte jag både ringa SJ och gå in på deras hemsida och kolla hur det var med tågen. Men det gick inte att komma in eller fram.

– Jag skulle ha åkt med tåget i går som gick 16:47. När jag kom fram till Kristinehamn hade tåget åkt och så fick jag ingen ersättning för det. Jag fick åka hem igen. Dålig still att de inte har någon ersättning.

SJ menar alltså att man inte kunde gjort så mycket annorlunda och pekar på att det är hela tågsystemet som drabbats och inte bara SJ.

Växlar fryser fast, signaler slås ut och Banverkets snöröjare hinner inte med. Ett av problemen är ett eftersatt underhåll där Jan Forsberg lägger skulden på politikerna.

SJ lovar nu att bli bättre på information, dessutom ska man försöka bygga om tågen så att de blir mindre känsliga för den snö och is som i dag fastnar under och som skadat upp mot vart tredje tåg. 

Men frågan är då om inte resenärernas förtroende fått sig en värre knäck.

– Det är för tidigt att säga. Jag tror ändå att människor känner och förstår, även om man blir väldigt frustrerad, att den här typen av förutsättningar sker väldigt sällan. Jag hoppas att det inte ska rubba förtroendet för oss eller för järnvägsindustrin över huvudtaget, säger Jan Forsberg.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

i samarbete med SR Gävleborg och SR Värmland