Obama ändrar taktik om sjukvårdsreform

USA:s president Barack Obama gör ett nytt försök att rädda sin sjukvårdsreform. I dag presenterar han ett eget förslag om hur reformen ska genomföras.

President Barack Obama ändrar taktik. Han tar nu till nya metoder för att baxa igenom den omtalade sjukvårdsreformen.

I dag beskriver Obama för första gången hur han vill att sjukvårdsreformen ska se ut. Hittills har hans taktik varit att bara ange ramarna, och sedan låta kongressen arbeta fram detaljerna i förslaget. En metod som lett till utdragna och upprörda diskussioner, men inget färdigt resultat.

På Vita Husets webbsida lägger Obama nu fram förslag för hur ytterligare 31 miljoner amerikaner ska kunna omfattas av en sjukvårdsförsäkring, utan att statens budgetunderskott ska öka.

Det ska ske bland annat genom att arbetsgivare tvingas skaffa försäkring åt sina anställda. Det här blir en lösning som fungerar både för folk, företag och för staten, sade Obama.

- We have taken up the cause of better health care. That works for our people, our businesses and our governments alike.

Obamas förslag är en kompromiss mellan de förslag som redan antagits av senaten och representanthuset.

En viktig och omdiskuterad punkt är frågan om staten ska gå in på försäkringsmarknaden med ett statligt försäkringsalternativ. Nej, säger Obama. Det kommer garanterat leda till kritik från hans egna partikamrater på vänsterkanten.

Hela sjukvårdsreformen ligger löst till nu när demokraterna inte längre har någon supermajoritet i senaten. Om Obama ska lyckas få igenom sin reform krävs det kompromisser och övertalning.

På torsdag har han bjudit in såväl ledande demokrater som republikaner till Vita Huset för att försöka lappa ihop det som var tänkt att bli en historisk social reform.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se