Hård vinter skapar i problem Finland

Öar i skärgården är helt isolerade eftersom båttrafiken inte fungerar. Tågtrafiken dras med stora förseningar och inställda tåg.

Även i Finland ställer alltså den ovanligt hårda vintern och all snö till stora problem. I synnerhet Helsingforsregionen är illa utsatt. Det som irriterar finländarna mest tycks vara bristen på information.

Här klagar passagerare på Centralstationen i Helsingfors över att de, trots flera timmars väntan, inte får veta någonting om när tågen kommer eller går eller om de överhuvudtaget rör på sig.

För det är inte bara så att trafiken har brakat samman, också Centralstationens informationssystem har kollapsat.

Igensnöade växlar, svårforcerade snödrivor och nedisade underreden på vagnar har under hela vintern gjort den spårbundna trafiken till ett enda stort lotteri. Ibland går det, ibland inte, de sista dagarna väldigt ofta inte.

Både lokaltrafiken och de långa tåglinjerna har påverkats och periodvis har det varit mer regel än undantag att folk, i synnerhet i huvudstadsregionen, kommer för sent till sina arbeten på grund av inställda eller försenade tåg.

Nu har finländska SJ lovat att sälja billigare månadskort i mars för att kompensera pendlarna för alla besvär de har råkat ut för.

I skärgården i sydvästra Finland är ett 30-tal personer helt isolerade eftersom båt- och färjetrafiken inte längre fungerar på grund av isläget. Också färjetrafiken över Finska Viken mellan Helsingfors och Tallinn har drabbats. Fartyg har fastnat i isen och en del turer ställts in.

Och som grädde på moset har det finländska sjöfacket, Sjömansunionen, varslat om strejk för besättningarna på isbrytarna i början av nästa månad. Nu behövs isbrytarna mer än någonsin och en strejk skulle kunna stoppa stora delar av all sjöfart till och från Finland.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.fridén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista