VINTERKAOSET:

Hälften av X2000-tågen ställs in

Snöproblemen fortsätter. Flera skolor har hållits stängda, och det har rått kaos i stor del av den spårbundna trafiken till följd av snön och kylan. Enligt SJ kommer bara hälften av X2000-tågen mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö att gå.

– Trafiken ska komma igång på två spår. Det innebär i så fall att trafiken kan börja rulla mellan Göteborg och Stockholm.

Sedan i morse har tågtrafiken stått stilla på Västra Stambanan mellan Stockholm och Göteborg, sedan en tidigare urspårning i Hallsberg, där många tåg i landet även passerar normalt.

Först från och med i morgon rullar tågen på nytt. Men enligt SJ kommer bara hälften av X2000-tågen att gå i morgon. Det samma gäller sträckan Stockholm-Malmö. Vidare råder fortfarande stopp på flera tågsträckor, bland annat mellan Linköping-Kalmar och Nässjö-Vetlanda. Tågproblemen har väckt ilskna röster under dagen, här är två från stationen i Gävle:

– I går försökte jag både ringa till SJ och gå in på deras hemsida för att kolla hur det var med tågen. Men det gick inte att komma in.

– Det man undrar över är att så fort det blir lite kallt så fryser alla växlar. Vi lever ju i ett tidevarv med hög teknologi så det borde man kunna lösa.

I Stockholm, där i dag runt 700 000 resenärer i lokaltrafiken, drabbats av att tunnelbanan stängts av på alla sträckor ovan jord, har SL beslutat att fortsätta så fram till i morgon förmiddag. Under rusningstid räknar man med att rulla var femtonde minut.

Beskedet från SJ-ledningen, som kallat till presskonferens i dag, är att man lovar bli bättre på information till resenärerna. Enligt vd Jan Forsberg ligger ett stort ansvar på politikerna att lösa det eftersatta underhållet av banorna, men han är även missnöjd över SJ:s insats:

– Vi kan se att under den här typen av förutsättningar så räcker inte vi som organisation till vilket vi beklagar väldigt mycket. Vi räcker inte heller till när det gäller att hantera alla resenärer individuellt så som människor önskar sig. Samtidigt är det så att vi inte kan göra mer än det bästa av situationen och försöka att räcka till så långt vi kan, säger SJ:s vd Jan Forsberg.

Enligt SMHI är det här den kallaste vintern i Sverige sedan 1986. Nya snöfall drar nu in över södra Sverige. En klass 1-varning råder där mellan 5 och 10 cm nysnö råder över Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmar fram till lunch i morgon.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se