Nya ministrar klara i Danmark

Uppdaterad: 10:00
Den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen har i dag presenterat en stor regeringsombildning. Flera ministrar lämnar regeringen och många byter plats. En utlösande orsak är försvarsminister Søren Gades avgång.

Det var sent i går kväll som försvarsminister Gade meddelade att han lämnar både regeringen och politiken. Han har länge varit utsatt för kritik efter en rad skandaler i det danska försvaret.

Hans avhopp gör att den danska borgerliga venstre-konservative-regeringen nu får ett helt nytt utseende.

Ny försvarsminister efter Venstres Søren Gade blir partikamraten Gitte Lillelund Bech. Också på andra tunga ministerposter blir det byten. Utrikesminister Per Stig Møller går till kulturministeriet och istället blir de Konservativas partiledare Lene Espersen utrikesminister.

Det blir alltså Lillelund Bech och Espersen som i fortsättningen skall leda den danska utrikes- och säkerhetspolitiken.

Lene Espersen, som hittills varit närings- och ekonomiminister, efterträds av justitieminister Brian Mickelsen i den här stora rockaden där statsminister Lars Løkke Rasmussen har låtit tio ministrar byta jobb samtidigt som han säger farväl till sju.

Søren Gades avgång var väntad. Han hade det politiska ansvaret för bland annat att en anställd i försvaret översatte en dansk jägarsoldats kontroversiella bok om kriget i Afghanistan till arabiska. En bok som försvaret försökte förhindra att den gavs ut.

Søren Gade har, trots kritiken mot honom, varit en populär politiker, men det hjälpte inte.

Hans avgång gav Lars Løkke Rasmussen anledning att göra den stora ommöblering i regeringen som legat och väntat ett tag

Christer Fridén
christer.friden@sr.se