Dyrare boende till följd av vinterkylan

Den kalla vintern och därmed ökade uppvärmningskostnaderna kan leda till höjda hyror och höjda avgifter för bostadsrättsföreningar.

Mats Lindbäck, informationschef på bostadsrättsorganisationen SBC, varnar för att vinterns höga elpris kommer att leda till höjda boendekostnader.

– Energin är den största posten i avgiften till föreningen, det kommer nog att märkas ordentligt, säger Mats Lindbäck.

Just nu går elpriset mot nya rekord. Igår var det uppe på 13,80 kr per kilowattimme på den nordiska elbörsen Nordpool.

Men enligt Vattenfalls egna beräkningar ligger snittpriset hittills i februari, på runt det dubbla jämfört med i slutet av förra året. Exklusive moms och andra påslag kostar elen i genomsnitt 89 öre per kilowattimme, jämfört med 39 öre i november och 50 öre i december.

Även på branschorganisationen för Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, Sabo, befarar man att elpriset kan påverka hyrorna.

– Det klart att om man får väldigt kraftiga ökningar i fjärrvärmekostnaderna, då kommer det att påverka hyran, säger Ulrika Jarfält, som är enhetschef på Sabo och har hand om energifrågor. Men om det blir så, att man inte höjer fjärrvärmekostnaden då kommer vi inte att se någon effekt av det här direkt.

– Det finns ingen annan som betalar för boendet än de som bor i kåken, så att det kommer att märkas på avgifterna, säger Mats Lindbäck på SBC. Har man en stabil kassa att ta av, så blir det i långa loppet, men har man en skraltig ekonomi, ja då måste man höja avgifterna ganska per omgående.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista