SJ ställer in trafik på flera tåglinjer

Uppdaterad: 09:09
SJ säger att läget är avsevärt bättre i dag än vad det var i går. Men fortfarande är det problem med snö på spåren, och flera linjer är helt inställda.

– Vi kan inte köra mellan Norrköping och Nyköping, Arboga och Eskilstuna, och sträckan Sala-Uppsala. Där är allting inställt i dag. Vi kommer inte att ha ersättningsbussar, säger Carl-Gustaf Olsson på SJ:s pressjour.

På flera linjer går alltså inga tåg alls i dag. Banverket har öppnat två spår genom Hallsberg efter gårdagens totalstopp - det betyder att trafiken mellan Stockholm och Göteborg kommer att gå med tvåtimmarstrafik enligt SJ, vilket betyder att 16 avgångar ställs in i dag.

Likaså kommer trafiken att vara reducerad mellan Stockholm och Östergötland och Skåne med X2000 och likaså mellan Stockholm och Värmland.

Enligt SJ glesar man ut trafiken för att Banverket skall kunna komma åt att röja bort snö mellan varven. SJ har också bestämt att köra med reducerad trafik veckan ut.

– När isen i växlarna smälter så rinner det här ner på marken och det byggs upp is igen. Det är det som har varit grundproblematiken de senaste dagarna. Även isen från passerande tåg rasar ner i växlarna. Vi har närmare 12 000 växlar i vårt system så det är ett intensivt arbete, säger Helena Torsson, pressinformatör på Banverket.

Även stockholmarna får räkna med trassel i trafiken. Tunnelbanan är som i går inställd på de linjer som går ovan jord, utom blå linjen som går som vanligt. Pendeltågen går en gång i timmen. SL har nu förstärkt antalet ersättningsbussar i Stockholm för att lätta på trycket under morgonrusningen.

– Men det kommer att bli trångt i dag också. Så har man möjlighet att resa på annat vis eller att åka till jobbet när det inte är rusningstrafik så underlättar det, säger Fredrik Cavalli Björkman på SL:s presstjänst.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se