Företag i framkant uppmanar till tupplur

En tupplur mitt på dagen gör dig smartare hävdar sömnforskare. Sömnen behövs för att minnen och kunskap ska konsolideras i hjärnan, säger biträdande professorn i psykiatri Sara Mednick, som själv alltid försöker ta en middagslur.

– Jag måste ta en tupplur, jag gör det definitivt.

Sara Mednick och flera andra sömnexperter slår ett slag för tuppluren på vetenskapskonferensen AAAS i San Diego. Den som sover mitt på dagen har till och med bättre minnesfunktioner på eftermiddagen än på förmiddagen, enligt den senaste forskningen som presenteras här.

Kunskapen om hur sömn påverkar minne och inlärning har vuxit de senaste decennierna. Den alltmer sofistikerade hjärnforskningen visar nu ett starkt samband mellan god sömn och hjärnans förmåga att klara mer avancerade uppgifter. Till exempel att vara kreativ och hitta nya lösningar på problem, säger Sara Mednick från University of California i San Diego.

– För mer komplicerade minnen där mer än en pusselbit ingår, tycks vi behöva sömnen, för att kunna sätta ihop de informationsbitarna.

Det är det som kallas för REM-sömnen, då vi drömmer, som tycks vara viktigast för att inlärningen ska fungera väl. Det betyder att man måste sova middag minst en timme för att uppnå rätt effekt. Att bara vila utan att sova hjälper inte.

Och att försöka pigga upp hjärnan med en kopp kaffe är bedrägligt. Symptomen av trötthet kan försvinna, men de mer avancerade hjärnfunktionerna förbättras inte.

Flera studier visar att man behöver sova efter att man har lärt sig något, för att man faktiskt ska kunna minnas det senare. Det gäller både vuxna, unga och mycket små barn.

När vi sover pågår mycket viktig aktivitet, inte bara i kroppen utan också i hjärnan, säger Matthew Walker på University of California i Berkeley.

– Vi har nog blivit missledda att tro att sömnen bara utgör vila för kroppen, så är det absolut inte.

Socialt är det oftast inte accepterat att sova middag, åtminstone inte under arbetsveckorna. Och få företag tillåter idag sin personal att ta en tupplur på jobbet, men det finns undantag säger biträdande professorn Sara Mednick.

– Jag vet att Google har en företagskultur som är positiv till tupplurar, och det finns vissa andra företag som erkänner att de kan se fördelarna med att låta personalen ta en lur. Men det går långsamt framåt, säger Sara Mednick, biträdande professor i psykiatri.

Mona Hambraeus, San Diego
mona.hambraeus@sr.se