25-åring erkänner attentatsplan mot USA

Amerikanska myndigheter beskriver mannens planer som ett av de mest allvarliga terroristhoten sedan attentaten den 11 september 2001.

Den 25-årige mannen har erkänt att han planerat ett sprängattentat i New Yorks tunnelbana.

– Det här var ett reellt hot och det kunde blivit en dödlig attack i New York, sa justitieminister Eric Holder, efter det att en 25-årig man erkänt i domstol att han planerat ett självmordsattentat i New York, i protest mot kriget i Afghanistan.

Mannen har suttit häktad sedan september förra året. Han är busschaufför från Denver i Colorado, han är född i Afghanistan och för två år sedan reste han till Pakistan för att, enligt egen uppgift, ansluta sig till al-Qaidas kamp.

Enligt amerikanska åklagare deltog han i ett av terrornätverkets träningsläger och återvände till USA med uppdrag att genomföra ett självmordsdåd.

25-åringen har tidigare nekat till anklagelserna. Men i går sa han inför en federal domstol i Brooklyn att han hade planerat att detonera en bomb i tunnelbanan i New York i höstas, strax efter årsdagen av 11-septemberattackerna.

Flera medier spekulerar i vad som fått mannen att ändra sig och erkänna. Nyhetsbyrån Reuters uppger att 25-åringen bestämt sig för att erkänna efter att polisen hotat gripa hans mamma, som misstänks för att ha brutit mot immigrationsreglerna.

Justitiminister Eric Holder hyllade i går såväl polis som underrättelsetjänst för att ha avslöjat bombplanerna. Amerikanska myndigheter hävdar att det här var ett av de allvarligaste terroristhoten mot USA sedan 11 september 2001.

25-åringen riskerar livstidsstraff om han fälls. Domen kommer i slutet av juni.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista