Hillary Clinton

Ryskt utspel mot Nato-samarbete

USA:s utrikesminister Hillary Clinton bjuder in Ryssland att samarbeta närmare med försvarsalliansen Nato. Men strax före Clintons tal gjorde Rysslands sändebud i Nato flera kritiska uttalanden i en radiointervju i Moskva.

– Behöver vi en allians med någon, det är en bra fråga, eller hur?

Rysslands sändebud i Nato, Dmitrij Rogozin, ifrågasatte behovet av att skapa nya allianser för den ryska säkerhetspolitiken.

I en längre intervju i den oberoende radiostationen Echo Mosky, Moskva-ekot, sa Rogozin att det för Ryssland inte handlar om att se till gemensamma intressen med Nato utan att i första hand agera utifrån ryska säkerhetspolitiska intressen.

Dmitrij Rogozin var också mycket kritisk till Natos nya planer på ett robotförsvar i Bulgarien, något Ryssland ser som ett intrång i sitt närområde.

När USA:s utrikesminister Hillary Clinton i natt svensk tid la fram sina visioner om Nato och framtiden sa hon att Ryssland inte borde känna sig hotat av försvarsalliansen.

Clinton talade om ett större samarbete och kallade de ryska förslagen till nya säkerhetspolitiska avtal i Europa för "konstruktiva idéer". Däremot sa den amerikanska utrikesministern att det inte kommer att bli något stopp för Natos expansion österut.

Dörren fortsätter att stå öppen för nya medlemmar, sa Clinton.

Rysslands sändebud i Nato, Dmitrij Rogozin, sa i sin intervju att samarbetet mellan USA och Rysslands grannland Georgien är komplicerat och att en amerikansk framtida militärbas på georgisk mark skulle försämra relationerna mellan Ryssland och Nato.

– En bas skulle vara teoretiskt möjlig men det skulle leda till en stor skandal mellan oss och amerikanerna, sa Rogozin i Echo Moskvy.

Men på en punkt var Dmitrij Rogozins och Hillary Clintons framträdanden helt samstämmiga. Ryssland och Nato står inför gemensamma hot i Afghanistan när det gäller spridningen av såväl droger som terrorism.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".