Statens lån har blivit billigare

Det är inte bara svenska bostadsköpare som har kunnat låna billigt, det gäller staten också. Statens räntekostnader för statsskulden minskar, trots att statsskulden vuxit.

Räntekostnaderna minskade med 40 procent förra året, till 26 miljarder kronor.

– Vi har väldigt goda statsfinanser. Vi har under en lång rad år här på slutet haft överskott i statsfinanserna. Vi har en statsskuld vid utgången av 2009 på ungefär 39 procent av BNP, vilket är väldigt lågt, säger Per Nygren, som är biträdande riksgäldsdirektör.

Sverige har i dag bästa möjliga kreditvärdighet och får därför låna billigt på världens finansmarknader. Men det är bara en del av förklaringen till att statens räntekostnader sjunkit så mycket.

Det beror också på Riksbankens rekordstora räntesänkningar, vilket i sin tur gjort att räntorna på svenska statsskuldsväxlar också sjunkit rejält.

Men allt är inte guld och gröna skogar. Sveriges ekonomi slutade på ett underskott på 176 miljarder kronor under fjolåret och statsskulden växte till knappt 1 200 miljarder kronor.

Fast, om man jämför med andra länder, har Sverige en förhållandevis liten statsskuld.

Kanske är det med de argumenten som riksgäldsdirektör Bo Lundgren just nu är i Sydamerika för att övertyga centralbankschefer där att låna ut pengar till Sverige genom att köpa svenska obligationer.

Louise Andrén Meiton
louise.andren-meiiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".