Lars Løkke Rasmussen presenterar den nya regeringen. Foto: Danmarks radio.
danmark

Regeringsrockad öppnar för ny politik

Danmarks statsminister Venstres Lars Løkke Rasmussen gjorde i dag stora förändringar i sin borgerliga venstre-konservative-regering. Sju ministrar lämnar den och tio byter plats.

Därmed stärker han både sin egen och koalitionspartnern de Konservatives ledare Lene Espersens ställning.

De Konservatives partiledare Lene Espersen, som hittills varit närings- och ekonomiminister, är ny utrikesminister. Tanken är att hon och Venstres ledare statsminister Lars Løkke Rasmussen redan i morgon ska presentera en plan för den nya regeringens arbete, inte minst hur ekonomin ska tacklas.

De båda har där möjlighet att staka ut en ny kurs. Lars Løkke Rasmussen fick ärva sin företrädare Anders Fogh Rasmussens regering förra våren och Lene Espersen har bara ett och halvt år som partiledare bakom sig.

Nu kan de tillsammans med tio omplacerade och sex nya ministrar lösgöra sig från sina företrädare och föra en ny politik. Vilken inriktning den har kan alltså klarläggas i morgon.

Under alla förhållanden räknar man nog med att ministerrockaderna och allt nytt blod i regeringen kommer att ge en uppfriskande nystart i det arbetet.

Många har noterat att det nu blir två kvinnor som ska leda den danska utrikes- och säkerhetspolitiken. Förutom utrikesminister Lene Espersen den nya försvarsministern Gitte Lillelund Bech.

Hon efterträder Søren Gade som sent i går meddelade att han lämnar både regeringen och politiken. Det var det som utlöste den stora regeringsombildningen som har legat i luften ett tag. Gade har länge varit utsatt för kritik efter en rad skandaler i det danska försvaret.

I de första politiska kommentarerna till Lars Løkke Rasmussens drag säger den politiska oppositionen att man inte förväntar sig några stora överraskningar av den nya regeringen. Det blir den gamla politiken, men med nya namn, går igen i kommentarerna.

Däremot är regeringens stödparti Dansk Folkepartis ledare Pia Kjärsgård mycket nöjd och tycker det nya laget ser bra ut.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista