Snöröjare sliter med att sopa spåren

Det är fortsatta problem med både tåg och tunnelbana, även om läget förbättrats något från i går.

Varannan X2000-avgång är till exempel inställd för att Banverket ska hinna få undan snön, och ett par linjer är helt stängda. Just nu jobbar hundratals personer med att röja spår och växlar från is och snö.

– Vi håller på att sopa rent en växel där det har yrt in snö från ett tåg.

Med borste och spett är platschefen Joakim Edwardsson på Infranord som sköter underhållet själv ute och röjer växlarna vid Öxnered norr om Trollhättan. Trots värme i växlarna så fastnar isklumpar i dem hela tiden.

– Vi kämpar på så gott vi kan. Vi har jobbat mer eller mindre dygnet runt i en veckas tid. Gubbarna kämpar och jag som platschef är stolt över att de håller andan uppe.

– Som det är nu går folk hem och sover, kommer tillbaka och jobbar, åker hem och sover och kommer tillbaka och jobbar.

Du har tidigare jobbat på Banverket och på Infranord i 25 år. Vad säger du om situationen just nu?

– Sedan jag började är nog det här det värsta som jag har varit med om.

Långsamt har nu trafikläget förbättrats. På de flesta håll rullar tågen igen, men med förseningar. Några linjer som Nyköping - Norrköping, Arboga - Eskilstuna, och sträckan Sala-Uppsala är fortfarande stängda, och samtidigt har SJ glesat ut den övriga trafiken för att snöröjarna ska hinna med. Det betyder att till exempel bara vartannat X2000 går.

Charlotta Karlsdotter väntade förgäves på sitt tåg i Skövde i morse.

– Mitt tåg som jag skulle åka med till Stockholm i dag är inställt. Det innebär troligen att jag kommer för sent till ett möte. jag ska hem i kväll också så det ska bli spännande att se om jag kommer hem.

Även problemen för tunnelbanan och pendeltågstrafiken i Stockholm fortsätter där till exempel flera av tunnelbanelinjerna ovanför jord är inställda även i dag.

Just nu diskuterar regeringen med försvaret om att sätta in militär hjälp i skottningen, men problemen på spåren kommer fortsätta hela veckan ut, säger Ulf Wallin biträdande presschef på SJ.

– Det som ställer till med det hela är dels kylan. Men om det kommer till mer snö så blir det per automatik mer problem med fastfrusna växlar och att vi får isbildning under tågen. Vad vi hoppas på nu är lite mildare väder och mindre nederbörd. Då kommer läget at stabiliseras allt efter som. Men den här veckan får resenärerna räkna med problem tyvärr, säger Ulf Wallin.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Samarbete med SR Skaraborg