Utländska spelannonser kan förbjudas

Flera frågor kring det både kritiserade och mycket omdiskuterade svenska, så kallade spelmonopolet, föreslås i dag få godkänt av EU-domstolens generaladvokat.

I dag har EU-domstolens generaladvokat kommit med sitt yttrande. Ett förslag till hur EU-domstolen ska döma i ett förhandsavgörande som gäller ett mycket viktigt område för den svenska spelregleringen.

Målet gäller Aftonbladets och Expressens tidigare chefredaktörer som båda dömts för brott mot främjandeförbudet i Lotterilagen för att ha publicerat annonser för utländska spelbolag.

Generaladvokaten tycker att Sverige har rätt att förbjuda sådana annonser. Risken för kriminalitet och bedrägerier när det gäller internetspel är så stor att EU-länderna själva bör får bestämma hur man ska skydda konsumenterna.

Den svenska spelregleringen har bland annat kritiserats av EU-kommissionen för att vara hycklande eftersom staten via Svenska spel bara vill dra in pengar till statskassan.

Men det har inte med saken att göra tycker generaladvokaten i sitt förslag till dom.

Han anser dock att den svenska spellagen är diskriminerade på en punkt. Det är hårdare straff att göra reklam för utländska spel än illegala inhemska spel och på den punkten kan förslaget leda till att de svenska chefredaktörerna frias.

Det är vanligt att EU-domstolen inte helt följer generaladvokatens förslag. Domen väntas tidigast i höst.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista