Högt elpris kostar på för pappersbruken

Landets pappersbruk, som tillhör den mest elintensiva industrin, känner nu av det höga elpriset.

På pappersbruket i Kvarnsveden har en del av produktionen ställts om för att just undvika de värsta pristopparna, säger Anders Heldemar som är energiansvarig för Stora Ensos svenska verksamheter.

– Vi håller igen med massatillverkningen framförallt under morgon- och kvällstimmarna. Det kan vi göra i och med att vi känner till börspriserna redan dagen innan.

Så ni påverkas inte så där väldigt allvarligt av det här?

– Någon enstaka gång kan vi nog hantera det ganska så hyggligt. Men man märker att kraftbalansen snabbt blir väldigt ansträngd.

Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge är en av de riktigt stora energiförbrukarna i Sverige med 2,5 terrawattimmar om året.

Just produktionen av mekanisk pappersmassa för tidningspapper är energikrävande. Landets fem pappersbruk behöver ungefär 10 terrawattimmar per år, det motsvarar ungefär tre gånger årsförbrukningen för hela Göteborgs stad.

Men produktionen går ännu så länge i stort sätt som vanligt. En viktig förklaring är att företagen köper den mesta elen via terminskontrakt där priset är satt långt före leverans, säger Lars-Erik Axelsson, energidirektör på branschorganisationen Skogsindustrierna.

– Inget företag har all sin elförsörjning via spotmarknaden utan man har långa avtal.

Så det är en mindre del som berörs av prisökningen?

– Ja, det skulle jag säga.

Men skulle priset fortsätta att ligga kvar på dagens nivå en längre tid blir följderna mer omfattande.

– Då tror jag att man får stänga produktionen, helt enkelt.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista