"Ministern har inte tagit tag i frågan"

Regeringen har inte gjort tillräckligt för att järnvägen ska kunna fungera i snökaoset. Det säger socialdemokraten Lena Hallengren som är ordförande i riksdagens Trafikutskott.

Lena Hallengren anser att infrastrukturminister Åsa Torstensson borde ha agerat mycket tidigare för att samordna resurserna mot snökaoset.

– Inte förrän nu har jag sett Åsa Torstensson ge sig in i diskussionen och tycka sig ha någon form av ansvar.

Så med en rödgrön regering skulle det här kaoset inte uppstå?

– Nej, det säger jag inte. Vi har både en historia och ett väder som är extremt. Men ministern har inte tagit tag i frågan och satt sig ner med berörda aktörer. Nu, efter två och en halv månad, kallar man in försvaret. Det är sent och frågan är om det är bästa insatsen. Jag tycker att man ska ta alla initiativ som är möjliga men det har tagit väldigt lång tid och frågan är om det är det enda och det bästa man kan göra.

Vad skulle du vilja göra?

– Om man tittar på personalstyrkan, det är ju handkraft som krävs för att gå ut och röja spår. Jag är väl medveten om säkerhetsaspekten men när man väl talar om hur många aktörer som kan vara inne så berättade SEKO:s representant på trafikutskottets hearing förra veckan att man har gjort sig av med Banverksarbetare. Det får väl Banverket svara på, men det är klart att fler människor som röjer snö och hackar is i växlarna ger en annan framkomlighet, säger Lena Hallengren.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se