SJ återinför sin restidsgaranti

Uppdaterad: 15:47
SJ:s restidsgaranti ska börja gälla igen meddelar bolaget. I fredags drog SJ in ersättningen till den som åkt med bolaget och som blivit mer än en timme försenad.

– Min bestämda uppfattning är att det inte är SJ som bestämmer vilka lagar som ska tillämpas i Sverige, så de är skyldiga att följa den EG-reglering om finns. Det är direkt vilseledande när SJ helt plötsligt säger att man tar bort garantierna.

Konsumentombudsmannen, tillika generaldirektören för Konsumentverket Gunnar Larsson är bestämd. SJ kan inte ta bort ersättningen till passagerare som nått sitt resmål mer än en timme för sent. Men SJ har en annan uppfattning, enligt biträdande presschefen Ulf Wallin.

– Vi kan bara säga vad vi har gjort för bedömning, att den rådande väderleken har varit av så allvarligt art att det finns fog att hävda force majeure-situationen. Det är då två olika tolkningar som görs.

De som reser från klockan 17 i dag har åter rätt till ersättning vid försening över en timme, enligt SJ. Och den som åkt under den tiden då SJ menar att restidsgarantin inte gällde ska hävda sin lagliga rätt, enligt Konsumentombudsmannen.

– Det är klart att alla resenärer som är drabbade ska ställa krav och begära att få ersättning. Om man inte får ersättning ifrån SJ för att de vidhåller att de av någon orsak inte har skyldighet att betala ut någon så får man väl gå till Allmänna reklamationsnämnden eller gå till domstol, tyvärr.

– Men de regler vi nu pratar om är ingenting som har med väder och vind att göra utan det är förseningsersättningar som man ska få, säger Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se