Problem för industrin när tågen står still

Det är stor risk att svensk industri drabbas hårt när flera rangerbangårdar har stängts av Banverket på grund av snöovädret.

Det är det statliga tågfraktbolaget Green Cargo som kör godset, och där är Mats Hollander informationsdirektör.

– Det allvarligaste bekymret, och det som gör den här situationen samhällskritisk är att landets två största rangerbangårdar är stängda. Banverket stängde dem i lördags, vi fick besked om att de skulle öppna imorgon, man har förlängt stoppet ytterligare för Hallsbergs del, landets största rangerbangård till söndag. Då är det väldigt svårt att köra godståg.

Vad betyder det för er verksamhet?

– Det betyder att vi inte kan garantera transporterna för industrin och handeln. Importen på järnväg är stoppad, exporten på järnväg är kraftigt strypt och vi kan inte garantera insatsprodukter till industrin för att hålla igång verksamheten. Vi kan inte heller få ut deras färdiga varor. Så vi får varningar om produktionsneddragningar och produktionsstopp i flera olika typer av branscher.

Det låter väldigt allvarligt det här?

– Det är väldigt allvarligt.

Hallsbergs rangerbangård beskrivs som godstrafikens hjärta på järnväg, och Banverket har stängt Hallsberg igen. Den här gången i över en vecka.

Även Göteborgs rangerbangård har stängts. Det lamslår godstrafiken som nu har mer än halverats och läget för näringslivet blir allt mer allvarligt. Green Cargo klarar inte av sina åtaganden mot industrin och handeln.

– Det är som om man skulle stänga av Stockholms central för persontrafiken eller Arlanda för flygtrafiken.

Det här tycks kunna få konsekvenser för svensk ekonomi och export intäkter?

– Det får det alldeles säkert.

Tillväxten?

– Jag ska inte spekulera där, men visst hör vi mycket bekymrade signaler för våra kunder.

Har ni fått några signaler från Banverket om när det här kan ta slut?

– Vi sitter i möte med Banverket flera gånger varje dag. De säger att de ska börja prioritera godstågen, de håller med om att godstågen har varit nedprioriterade. Vi har inga besked just nu om någon tidigare öppning av Hallsberg, till exempel. Det som är absolut viktigast.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista