Sista Saab-avtalen undertecknade

Uppdaterad: 19:50
Spykers köp av Saab Automobile är nu definitivt klart i och med att de sista avtalen med GM har skrivits under. Samtidigt har Saab Automobile i dag begärt att gå ur sin frivilliga likvidation. Om tre till fyra veckor kan produktionen vara i gång igen. För Saab innebär avtalet flera viktiga skillnader, säger Saabs vd Jan Åke Jonsson.

– Det största är ju att vi kommer att operera som ett individuellt företag, utanför det stora företaget GM. Vi kommer att ägas av ett litet företag med otroligt snabba beslutsvägar. Men också att vi kan utarbeta de samarbeten som passar för Saab, och på så sätt verkligen utveckla varumärket.

När kommer produktionen att komma igång igen?

– Vi måste nu gå tillbaka till våra leverantörer igen eftersom vi gick ur likvidationen i dag och nu kan börja göra nya åtaganden. Jag tror det kommer att ta tre till fyra veckor innan vi är i gång i full fart igen.

Hur orolig är du för den här biten med den sista finansieringen?

– Det är ju som Victor Muller har kommunicerat många gånger att det finns en mängd olika källor. Det ska ju inte betalas förrän framme i juli så gäller det att vara lite kall och se vilken är den bästa källan att plocka fram de pengar som behövs. Så det är jag inte orolig för alls, säger Jan Åke Jonsson, vd för Saab.

Spykers köp av Saab Automobile blev definitivt klart i dag, i och med att de sista avtalen med GM skrevs under. I princip har parterna varit överens sedan den sista januari. Men i dag kom de också överens om det formella. 

Saab har i dag också begärt att få lämna sin frivilliga likvidation. I början av januari verkade det som att Saab skulle tvingas lägga ned helt och hållet, och då begärde man företaget i likvidation, alltså att det skulle upphöra.

Men i dag, som en följd av att Spyker och GM är överens, har man begärt att få lämna den här likvidationen. Den har ställt till det en hel del för Saab. Bland annat har det inneburit att man inte fått några leveranser från sina underleverantörer.

När de här uppgifterna blev kända nu i eftermiddags, så var det många i Trollhättan som drog en lättnadens suck när de gick hem från jobbet på Saab. Arbetet på Saab Automobile i Trollhättan har i praktiken legat nere i väntan på att affären ska bli helt klar.

– Det känns väldigt skönt. Vi har inte tvivlat på att det ska bli klart, men det har ju tagit lite tid. Så det känns väldigt skönt, säger Sten M Larsson, vice klubbordförande i Unionen.

Vad tänkte du när de fick de här uppgifterna?

– Nu kör vi!

Är det så många Saab-anställda tänker i dag tror du?

– Ja, det tror jag. Det kan nog bli en propp som går ur som gör att andra börjar tro mer på Saab också. På samma sätt som vi anställda gör, säger Sten M Larsson, är vice klubbordförande i Unionen.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se