Klockan tickar för den grekiska ekonomin

I morgon stannar stora delar av Grekland. De största fackförbunden har utlyst generalstrejk i protest mot åtstramningarna i spåren av den ekonomiska krisen.

Samtidigt rinner tiden ut för Grekland. Landet måste snart förnya mycket stora lån och riskerar att få betala förödande höga räntor.

Hoppet står nu till EU och framför allt till Tyskland och Frankrike. De kommer att tvingas att hjälpa till. Båda länderna har mycket att förlora om Greklands ekonomi faller. Det säger Giannis Prenteris, ledande politisk kommentator.

– En stor del av Greklands statsskuld finns i tyska och franska banker, säger Giannis Prenteris. Han är chefredaktör för Greklands största dagstidning och dessutom politisk kommentator i den stora kommersiella tv-kanalen.

Tyska och franska banker har fordringar på motsvarande ungefär 1 000 miljarder kronor på Grekland.

– Det är ungefär 40 procent av den grekiska statsskulden, säger Giannis Prenteris.

– Det gör att Tyskland och Frankrike har alla skäl i världen att försöka undvika att Greklands ekonomi kollapsar, säger han.

Klockan tickar för Grekland. Under året behöver landet nya eller förnyade lån på närmare 600 miljarder kronor. Av dem behövs ungefär 200 miljarder redan i vår.

Grekland betalar just nu enormt höga räntor på de lån de tar, eftersom långivarna vill ha betalt för den extra risken. Om de kommande 600 miljarderna måste lånas upp till sådana räntor, skulle resultatet bli förödande.

Giannis Prenteris är säker på att EU till slut griper in. En statsbankrutt skulle orsaka förödande skador i världsekonomin. Att ropa på Valutafonden skulle visa att euroområdet inte fungerar, säger han.

– Men situationen förvärras snabbt. Det är omöjligt att säga hur den ser ut i april-maj när vi måste låna 20 miljarder euro, säger Giannis Prenteris.

Staffan Sonning, Aten
staffan.sonning@sr.se