De vinner på höga elpriser

Landets skogsindustrier tillhör den industri som är mest känslig för elprishöjningarna. Men det finns en verksamhet inom skogsindustrin som tjänar bra på stigande elpriser.

För Södra Skogsenergi betyder högre elpriser ökad försäljning av biobränslen för värme, men också elproduktion, säger bolagets vd Urban Blomster.

– Vi har egentligen fått upp priserna ganska rejält de sista två åren. Utbyggnaden är ganska rejäl och exportmöjligheterna öppnar sig nu på de fasta bränslena. De har betalningsförmåga att hänga med i de prisförändringar som kommer att ske framåt. Så vi är övertygade om att vi har en uppåtgående trend på priserna på fasta bränslen, säger Urban Blomster.

Hur har elpriset på Nordpool den senaste tiden påverkat er lönsamhet?

– Inte direkt, mer än att vi har spotaffärer som vi gjort på sistone där vi säljer bränsle till betydligt högre priser än vi har på inneliggande avtal.

När priset på el rakat i höjden de senaste två, tre månaderna har också de som säljer biobränslen kunnat hänga med uppåt – el görs ju inte bara från vattenkraft och kärnkraft.

Södra Skogsenergi säljer fasta bränslen som motsvarande ett energiinehåll på 3,7 terrawattimmar, för produktion av värme och el. Södra kan med andra ord tjäna bra på det höga elpriset.

Samtidigt är den delen av skogsindustrin som producerar tidningspapper extremt elintensiv och därmed känslig för prishöjningarna.

När elpriset på Nordpool var uppe i nästan 14 kronor kilowattimmen i går morse fick det följder på Stora Ensos pappersbruk i Kvarnsveden i Borlänge, där produktionen drogs ned för att undvika de värsta pristopparna, säger Anders Heldemar som är energiansvarig för Stora Ensos svenska verksamheter.

– Vi håller igen lite grann med massatillverkningen, framförallt på morgontimmarna och kvällstimmarna. Det kan vi göra i och med att vi känner till börspriserna redan eftermiddagen dagen innan.

Sören Granath
soren.granath@sr.se