Paul Åkerlund, IF Metall och Ulf Drufa, Unionen skålar för Saab. Foto: Jan Andersson/SR.

Facket på Saab firade med skumpa

I dag skrevs de sista avtalen under mellan Spyker och GM om Saab Automobil. Det innebär att över ett års ovisshet för Saabs framtid av allt att döma är över. Något som gläder Paul Åkerlund, klubbordförande för IF Metall vid Saab i Trollhättan.

– Det är klart att om vi betänker när vi stod här för ett år sedan då rekonstruktionen precis startat, så känns det ju riktigt, riktigt bra i dag.

Hur kommer du att fira?

– Det blir nog inget speciellt firande. Vi har fått lite skumpa här nu, och det är nog det som det får stanna vid, säger Paul Åkerlund från IF Metall.

Namnunderskrifterna på de sista avtalen och att den första delbetalningen av köpeskillingen på 74 miljoner dollar är gjord, betyder att GM:s 20-åriga ägarera av biltillverkaren här i Trollhättan är över.

De två likvidatorerna som funnits på plats i Trollhättan och styrt bolaget under likvidationsprocessen, packar nu sina resväskor och lämnar Trollhättan. Återigen är det Saabs vd Jan Åke Jonsson som leder Saab.

Men rent praktiskt är det en viktig signal till alla underleverantörer att nu kan ni börja leverera delar till Saab igen. Till och med ska de sista pressverktygen för karossplåtar till den nya 9-5:an kunna levereras till Trollhättan. Det handlar om de pressverktyg som GM hållit som en slags pant i sin fabriken i Rüsselsheim i väntan på att affären skulle bli helt klar. Och det är den alltså nu, på papperet.

Fortfarande är det dock oklart när produktionen kan återupptas igen, även om det talas om mitten av mars. Underleverantörerna har nämligen inte levererat några delar till Saab så länge som affären inte varit slutförd. Den stora frågan är dock hur mycket det senaste årets turbulens för Saab påverkat kundernas lojalitet och förtroende för varumärket.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista