Ilias Iliopoulus, generalsekreterare för de statsanställdas fackförbund i Grekland visar affischerna för generalstrejken. Foto: Staffan Sonning/SR.

Generalstrejk får Grekland att stanna

I dag stannar stora delar av Grekland. De största fackförbunden har utlyst generalstrejk i protest mot åtstramningarna i spåren av den ekonomiska krisen.

Samtidigt visar opinionsundersökningar att en stor majoritet av grekerna håller med om att det behövs kraftåtgärder för att få landet på ekonomiska fötter igen.

Så då är frågan vad strejken egentligen handlar om? Jo, den riktar sig delvis till andra EU-länder säger en av ledarna bakom strejken, generalsekreteraren för de statsanställdas fackförbund, Ilias Iliopoulus.

– För det första vill vi skicka ett klart budskap till den grekiska regeringen att vara klok i krishanteringen och se till att de nödvändiga nedskärningarna slår rättvist. Det är inte bara löntagare och pensionärer som ska drabbas. Men för det andra vill vi sända ett kristallkart budskap till de andra europeiska länderna att vi är redo att samarbeta, men bara på jämlika och rättvisa villkor, säger Ilias Iliopoulus.

Grekland stannar i dag. Lärare, banktjänstemän, journalister, hamnarbetare, kommunalarbetare, statstjänstemän och många till går ut i en gemensam strejk mellan privatanställda och offentliganställda.

Här i Aten står tågen stilla, liksom tunnelbana och bussar. Flygplatsen är stängd, liksom många hamnar. Bakgrunden är den ekonomiska krisen i Grekland. Den som är så allvarlig att vissa kritiker har börjat tala om risk för statsbankrutt.

Övriga EU-länder har hamnat i beslutsångest. Ska Grekland räddas med hjälp av stöd från andra länder, och hur ska det i så fall gå till? Eurolandet Grekland har utlöst den värsta krisen för den gemensamma valutan sedan den infördes för ungefär 10 år sen.

Den nya socialdemokratiska regeringen som tillträdde i höstas har lovat att minska de dräpande underskotten. Det kräver skattehöjningar, bromsade löneökningar och krympta bidrag.

Strejkerna har avlöst varandra. Men stämningen bland befolkningen tycks ha vänt. En stor opinionsundersökning i förra veckan visar att fler än sex av tio greker anser att det behövs kraftfulla åtgärder för att vända utvecklingen, och att regeringen borde ha ingripit ännu snabbare.

Därför är det inte självklart att man ska se dagens strejk som en protestaktion, säger Håkan Malmqvist som är Sveriges ambassadör i Aten.

– Svårt att veta, men om man tittar på opinionssiffrorna så har regeringen ett ganska stort stöd för att genomföra de här tuffa åtgärderna. Samtidigt finns det en kultur här av strejker och demonstrationer. Det kan man möjligen tolka som att signalen är mera riktad till regeringen att gör det här på ett bra sätt, som drabbar olika grupper rättvist. Snarare än att man protesterar på mot själva färdriktningen, säger Håkan Malmqvist, Sveriges ambassadör i Aten.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista