Försvaret hjälper Banverket med snöröjningen av tågspår. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Snön fortsätter ställa till problem

Snön och kylan leder till fortsatta inställda tågavgångar i hela landet, och i Stockholm har kollektivtrafiken varit hårt drabbad. För att kunna få bukt med snömängderna längs spåren får Banverket, för första gången, hjälp av Försvaret att snöröja rälsen. Försvarsminister Sten Tolgfors.

– Självklart ställer försvarssektorn upp. Det handlar ju om insatser där både hemvärn, men också eventuellt de som följer militär grundutbildning - men på frivillig grund - kommer att kunna gripa in för att vara med och till exempel göra i ordning bangårdar för att minimera störningarna på tågtrafiken.

Nu ska hemvärnet och värnpliktiga hjälpa till att röja på rälsen och avlasta de 1 400 som i dag arbetar med det. I Hallsberg är snödjupet 1 meter och det är bland annat där som försvaret ska hjälpa till att skotta de spår som godstrafiken kör. Men enligt infrastukturminister Åsa Torstensson kommer också vanliga resenärer gynnas.

– Det har betydelse att man kan frigöra personal i de här områdena som då tar ansvar för spåren så de blir mer framkomliga. Ja, det har betydelse.

I dag meddelade också SJ att resegarantin, som drogs in i fredags, ska börja gälla igen. Beslutet att dra in ersättningen fick kraftig kritik från Konsumentombudsmannen.

När det gäller tunnelbanetrafiken i Stockholm så har det under dagen varit stora störningar på de sträckor som går ovan mark, först under eftermiddagen kom några linjer i gång med trafik.

I morgon bitti hoppas SL, Storstockholms lokaltrafik, att trafiken till Farsta och Hässelby kan börja köras som vanligt igen. Christer G Wennerholm, trafiklandstingsråd på Stockholms läns landsting som är ansvariga för SL.

– Förhoppningsvis så kommer systemet att vara igång i morgon kväll. Eller möjligen morgonen därpå i sin helhet.

När det gäller hur SL klarat av situationen säger både Christer G Wennerholm och SL:s VD Göran Gunnarsson att de inte fungerat bra och ska nu göra en översyn..

– Jag tror till exempel att när det gäller snöröjningsresurser och styrningen och beredskapen av dem, så tror jag vi kan bli bättre, säger Göran Gunnarsson, vd för SL.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista