Saab:s vd Jan Åke Jonsson, Spykers vd Victor Muller på dagens presskonferens. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Spykers köp av Saab undertecknat i dag

Den nederländska sportbilstillverkaren Spykers köp av Saab blev klart i eftermiddags. Om tre, fyra veckor kan produktionen vara igång igen. Det var en stor hög avtal som skulle skrivas under sent i eftermiddags, säger Spykers vd Victor Muller.

Det tog några dagar längre än väntat, men halv fem i eftermiddags ägde ägarbytet rum på en advokatfirma i Stockholm. Och bunten med papper som skulle undertecknas var en meter hög visade Victor Muller på presskonferensen i kväll.

Att affären är genomförd innebär bland annat att produktionen vid fabriken i Trollhättan kan starta igen, säger Saabs vd Jan Åke Jonsson.

– Vi måste gå tillbaka till våra leverantörer igen eftersom vi gick ur likvidationen i dag, och nu kan börja göra nya åtaganden. Jag tror det kommer ta ett antal veckor. Två, tre, fyra veckor innan vi är igång i full fart igen.

Spykers köp blev möjligt sedan Europeiska investeringsbanken (EIB) sade ja till lånet på runt 4 miljarder kronor och den svenska regeringen gav slutligt klartecken till de nödvändiga statliga garantierna förra fredagen.

Victor Muller räknar nu med att sälja omkring 100 000 Saab-bilar inom ett par tre år, jämfört med förra årets 40 000. Men han vill fortfarande inte avslöja vilka hans finansiärer är.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista