Svenska ambassaden i Irak invigs i dag

Bagdadambassaden är den största svenska ambassaden i regionen. Carl Bildt tror att det kommer att visa sig att det var värt pengarna, 60 miljoner kronor.

Invigningen, under närvaro av Carl Bildt, sker under ett skärpt säkerhetsläge inför valet i Irak som äger rum den 7 mars.

– Jag tror det är värt pengarna. Vi kommer att etablera en mycket större närvaro här än vad vi hade tänkt oss. Norge kommer att vara här, företag vill flytta in. Vi har ju 100 000 individer i Sverige som har sin bakgrund i Irak, så det här är ett land som är betydelsefullt för vår framtid. Vi har dessutom tidigt stött landet i dess demokratiska utveckling, så vi har rätt mycket goodwill här. Sedan har det betydelse för mellanöstern i sin helhet om de lyckas etablera ett någorlunda politiskt system, säger Carl Bildt.

Men det finns många frågetecken kring det val som ska hållas om 11 dagar. Över 500 kandidater har uteslutits anklagade bland annat för att vara gamla Saddamanhängare med lojaliteter gentemot baathpartiet.

Flera av de uteslutna har dock själva förföljts av Saddam Hussein, och beslutet att förbjuda dem från att ställa upp i valet ses av vissa bedömare som ett hot mot den demokratiska processen. Det riskerar att leda till att vissa sunnimuslimer bojkottar valet.

Det andra viktiga hotet mot demokratin är säkerhetssituationen. Premiärminister Nuri al Maliki som tog emot Carl Bildt i går kväll, hade hoppats kunna gå till val på förbättrad säkerhet.

Men sedan i somras har flera våldsamma terrorattacker skakat huvudstaden, bland annat en som slet bort halva utrikesministeriets fasad och dödade 42 unga diplomater.

De som arbetar på den svenska Irakambassaden, kan aldrig gå på en gata i Bagdad. Aldrig ta en taxi, eller besöka en restaurang. Utan de tvingas röra sig genom staden i skottsäkra konvojer. Men Carl Bildt ser ändå en förbättring.

– Säkerhetssituationen helt klart förbättrad. Jag var här hösten 2007, då var situationen allvarlig. Väldig skillnad på gatorna, i den mån man kunde vara på gatorna överhuvudtaget. Nu är det fortfarande attentat, men det är en helt annan situation, så visst är det förbättringar, säger utrikesminister Carl Bildt.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se