Fisket hinder för Islands EU-medlemskap

I dag väntas Island få EU-kommissionens klartecken att inleda konkreta förhandlingar om medlemskap i unionen. Island har till stora delar redan anpassat sig till EU:s lagar och regelverk. Men fisket kommer sannolikt att bli ett problem.

Fisket är viktigt för Island. Ungefär häften av landets exportinkomster kommer från fiskindustrin. Också under den finanskris som drabbat landet har fisket stått stabilt.

Rädslan för att tappa kontrollen över fiskevattnen har avhållit islänningarna från att söka medlemskap i EU.

Men situationen förändrades drastiskt hösten 2008 då de isländska bankerna kraschade och Island gick in i en allvarlig ekonomisk kris.

Då svängde EU-opinionen eftersom man antog att landet med euro som valuta inte skulle ha drabbas lika hårt. Nu sjönk den isländska kronan dramatiskt i värde och slog undan benen för åtskilliga hushålls ekonomi. Så i grund och botten är det egentligen euro och inte EU många islänningar är ute efter.

I somras lämnade den isländska regeringen in en EU-ansökan. Men islänningarnas intresse för unionen har åter svalnat. Inte minst eftersom EU-länder som Storbritannien, Nederländerna och också Sverige har visat upp en, enligt många islänningar, oväntat hård attityd när det gäller att hjälpa landet på fötter igen.

Det kommer sannolikt att krävas ett för Island fördelaktigt resultat av fiske- och också jordbruksförhandlingarna för att få ett ja till EU i en kommande folkomröstning. Och dom förhandlingarna kan ta tid.

Så något snabbspår in i unionen är det inte alls säkert att EU kan erbjuda även om Island via EES-avtalet på många områden i praktiken redan är ett EU-land.

Förutom att få tillgång, om än begränsad, till de vidsträckta fiskevattnen så ger ett isländskt EU-medlemskap unionen tillträde till ett område som Bryssel varit intresserat av, men nästan utestängt från. Nämligen det alltmer uppmärksammade Arktis.

En positiv effekt som bland andra utrikesminister Carl Bildt har betonat.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".