Ekot på plats i Aten

Demonstration slutade i kravaller

Uppdaterad: 16:59
I Aten slutade dagens demonstration mot regeringen och den ekonomiska krisen i kravaller.

Demonstranterna kastade gatsten och flaskor mot kravallpolisen och attackerade med påkar.

Polisen skyddade sig med sina genomskinliga plastsköldar och svarade med batongslag och granater med tårgas som svider i ögonen.

Demonstrationen under dagens grekiska generalstrejk gick mot slutet fullständigt över styr utanför parlamentsbyggnaden här i centrala Aten. Ur huvudarrangörernas synvinkel måste det vara en besvikelse.

Demonstrationen var under den första timmen bestämd och högljudd, men lugn och värdig.

Den avspeglade, kan man säga, intrycket att majoriteten av grekerna delar uppfattningen att det behövs krafttag mot den ekonomiska krisen. Men att de vill understryka för regeringen att stålbadet bör fördelas lika och rättvist i samhället.

Sen kom demonstrationstågets svans, som så många gånger förr i Grekland. Det var en blandning av representanter för radikala fackföreningar och dessutom svartklädda unga människor under anarkistflagg.

Jag såg ingen som skadades allvarligt och tumultet var över på en dryg halvtimme.

Men troligen kommer inte tv-bilderna från sammandrabbningen direkt att öka viljan bland folk i övriga EU-länder att komma till Greklands assistans i den värsta krisen för den gemensamma europeiska valutan sedan Euron infördes för ungefär tio år sen

Staffan Sonning, Aten

staffan.sonning@sr.se