Vid sitt senaste möte beslutade Riksbanken att behålla räntan oförändrad på 0,25 procent. Foto: Mats Andersson/Scanpix.
Riksbankens protokoll:

Vitt skilda åsikter om styrräntan

Det är snart dags för Riksbanken att höja styrräntan. Det framgår som en tydlig uppfattning hos minst en av ledamöterna i Riksbankens direktion när det senaste mötesprotokollet blev offentligt i dag.

Det framför allt vice riksbankschef Lars Nyberg som oroas av tecken på att inflationen kan vara på väg uppåt och att hushållen fortsätter att låna alltmer pengar på sina bostäder.

Enligt Nyberg utnyttjar vissa hushåll det låga ränteläget och tänjer på sina marginaler mer än vad som är rimligt.

Därmed riskerar de en smäll när räntorna förr eller senare stiger och därför är det dags att inom kort stämma i bäcken med en räntehöjning.

Utöver höjd styrränta av Riksbanken kan banker och bolåneinstitut också tänkas vältra över högre kostnader på sina lånekunder när reglerna för högre kapitaltäckning slår igenom.

Vilket än mer ökar risken för att så många låntagare hamnar i en kniptång att det i sig kan bromsa återhämtningen i ekonomin.

Men i Riksbankens protokoll går åsikterna också isär om behovet av en snar räntehöjning.

En annan ledamot i direktionen, Lars E O Svensson, var ju emot mot det senaste beslutet om oförändrad ränta och efterlyste i stället en ytterligare sänkning för att öka chansen att konjunkturen i ekonomin ska ta fart på allvar.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".