Souvenirprylar åtråvärda för OS-besökare

Vid vinter-OS i Vancouver sätts rekord av olika slag dessa dagar. Det har sålts souvenirer för rekordbelopp i OS-sammanhang.

Det är fullt av människor på väg ut och in souveniraffären på en av Vancouvers centrala gator denna regniga dag. En av dem som shoppat är Dean Vantschip som köpt två små Kanada-flaggor för motsvarande ungefär 90 kronor.

– Lite dyrt kanske, säger han.

– Men det är en engångsgrej, vi har ju inte OS här jämt, konstaterar han med ett leende.

Många kanadensare och besökare tycks resonera likadant - för åtgången på Kanada- och OS-relaterade souvenirprylar är rekordstor hittills.

Det återstår ju några dagar av OS, men preliminära siffror visar att målet att sälja för upp mot motsvarande 400 miljoner kronor är på väg att överträffas.

Det är i så fall mer än dubbelt så mycket som vid Turin-OS för fyra år sedan och ett rekord för OS-arrangemang hittills, enligt de ansvariga.

Bäst går försäljningen av de röda vantarna med det kanadensiska lönnlövet på ena sidan och OS-ringarna på den andra. Minst tre miljoner par är redan sålda - och för att möta det stora köpintresset har Vancouvers största officiella souvenirbutik beslutat hålla öppet dygnet runt de sista dagarna av tävlingarna.

Anders Ask, Vancouver
anders.ask@sr.se