Gymnasium där övergrepp uppges ha ägt rum.

Skolövergrepp orsakar tysk schism

Sexuella övergrepp mot elever på katolska skolor i Tyskland har lett till en konflikt mellan den tyska regeringen och katolska kyrkans ledning. Regeringen anser att kyrkan gör för lite för att klara ut misstankar om övergrepp.

– Jag förväntar mig att katolska kyrkan samarbetar med polis och åklagare, säger den tyska justitieministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger i en intervju i ARD tv.

Den kan låta som en självklarhet. Men traditionen och dem interna reglerna inom katolska kyrkan är en annan. Misstankar om sexuella övergrepp ska rapporteras uppåt inom kyrkan. Ibland tar Vatikanen själv hand om utredningarna, eventuella interna domslut förblir hemliga. I många fall omplaceras bara misstänkta gärningsmän i tysthet.

De senaste veckorna har över hundra offer för övergrepp blivit kända. Detta sedan en rektor på en katolsk skola här i Berlin offentligt berättat om tidigare övergrepp på skolan. Sedan dess har många före detta elever hört av sig. Och inte bara på den skolan, utan också på flera andra katolska skolor. Lärare som nu anklagas har kunnat arbeta vidare på andra håll inom katolska kyrkan.

Högste katolske biskopen i landet, Robert Zollitsch, har nu efter lång tvekan bett offer för övergrepp om ursäkt. I ett uttalande i förrgår sa han att kyrkan vill förbättra skyddet för barn och ungdomar.

Men för den katolska reformrörelsen "Vi är kyrkan" räcker inte det. Den kräver stopp för intern hantering av övergrepp och vill, precis som justitieministern, att misstankar alltid ska utredas av polis.

Biskopen har i sin tur reagerat upprört på kritiken från ministern. Han kallar hennes kritik måttlös. Och säger att kyrkans linje är att "så fort det går" kontakta polis och åklagare. I går kväll ringde biskop Zollitsch till förbundskansler Angela Merkel och klagade på justitieministern. Något resultat av telefonsamtalet är inte känt.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".